Ako vypĺňajú daňové priznanie zamestnanci

Ľudia, ktorí mali vlani len príjem zo zamestnania, podávajú daňové priznanie typu A. V porovnaní s daňovým priznaním B je tlačivo pre zamestnancov o niečo jednoduchšie.

17.03.2011 10:18
dane, odvody, doklady, daňové, priznanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zamestnanec, ktorý vlani pracoval pre viacerých zamestnávateľov, by si mal najprv spočítať, aký bol jeho celkový príjem od všetkých zamestnávateľov. Túto sumu následne uvedie do riadku 32 daňového priznania.

Ďalej si na základe potvrdení od zamestnávateľov spočíta, koľko celkovo zaplatil na odvodoch. Túto sumu napíše do riadku 33a. Potom si od príjmov odpočíta výdavky na odvody a získa tak základ dane, ktorý uvedie do riadku 34.

V šiestom oddiele si potom vypočíta výšku dane. Od základu dane odpočíta najprv nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, následne na manželku a na doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie či účelové sporenie. Z výslednej sumy si potom vypočíta 19 percent. Získa tak sumu, ktorú mal za minulý rok zaplatiť na dani.

V riadkoch 61 až 63 si uvedie preddavky na daň, ktoré mu jeho zamestnávatelia strhli zo mzdy. Ak tieto preddavky sú vyššie, ako mal zamestnanec v skutočnosti zaplatiť, vznikne mu daňový preplatok a daňový úrad mu vráti peniaze. Naopak, ak na dani zaplatil menej, ako si v daňovom priznaní vypočítal, musí peniaze štátu doplatiť.

Zamestnanci, ktorým vznikne preplatok na dani, musia o jeho vyplatenie aj požiadať v dvanástom oddiele daňového priznania. Treba si vybrať, či chcú peniaze poslať poštou, alebo prevodom na účet. Ak si vyberú účet, treba uviesť aj jeho číslo a kód banky.

Žiadosť o vrátenie preplatku treba podpísať. Bez podpisu daňový úrad peniaze nevráti. Ľudia, ktorí chcú niektorej neziskovej organizácii poukázať dve percentá zo svojich daní, môžu tak urobiť v ôsmom oddiele. Podmienkou je, že poukázaná suma musí byť minimálne vo výške 3,32 eura. Rozhodnúť o osude dvoch percent zo svojich daní tak môžu len ľudia, ktorých daň je vyššia ako 166 eur.

V riadku 78 treba uviesť počet príloh, ktoré k daňovému priznaniu prikladáme. Treba k nemu priložiť všetky potvrdenia od zamestnávateľov o výške zárobku a zrazenej dani či potvrdenia o výške príspevkov na životné poistenie, doplnkové dôchodkové sporenie alebo účelové sporenie na dôchodok.

Daňové priznanie musí byť podpísané a musí byť na ňom uvedený aktuálny dátum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba