Použitie dvoch percent sa dá skontrolovať

Každý si môže pozrieť, ako organizácie naložili s dvomi percentami z daní. Prijímatelia, ktorí z dvoch percent získali viac ako 3 319,39 eura, sú povinní zverejniť účel ich použitia v Obchodnom vestníku.

02.03.2011 15:07
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Správu o použití peňazí je potrebné uverejniť najneskôr do 16 mesiacov, odkedy Daňové riaditeľstvo zverejní zoznam súm, ktoré jednotlivé neziskovky získali. V prípade, že by to nezisková organizácia neurobila, bude na jeden rok vyradená z možnosti uchádzať sa o dve percentá z daní.

Vlani získalo viac ako 3 319,39 eura z dvoch percent 2 029 organizácií. Keďže Daňové riaditeľstvo zverejnilo zoznam prijímateľov v januári tohto roku, stačí im zverejniť, na čo peniaze použili, v máji budúceho roku. Tento rok v máji musia neziskovky v Obchodnom vestníku uviesť, ako hospodárili s peniazmi, ktoré získali v roku 2009. Obchodné vestníky možno nájsť na internetovej stránke ministerstva financií www.justice.gov.sk.

Zistiť, na čo použili peniaze prijímatelia, ktorí získali menej ako 3 319,39 eura, je ťažšie. Ak tieto organizácie nechcú stratiť dôveru svojich darcov, mali by potrebné údaje zverejniť minimálne na svojich internetových stránkach. Zároveň by mali byť pripravené zodpovedať otázky ľudí, ako hospodárili s časťou ich dane.

Zákon umožňuje neziskovým organizáciám, aby peniaze z dvoch percent minuli do konca nasledujúceho roku, odkedy ich získali. Peniaze, ktoré neziskovky dostanú v tomto roku, tak majú čas minúť do konca budúceho roku.

debata chyba