Pribúda chorých aj invalidných dôchodcov

Nádory, choroby srdca, bolesti chrbta a duševné poruchy sú štyri najčastejšie ochorenia, pre ktoré Sociálna poisťovňa priznáva ľuďom invalidný dôchodok. Ku koncu roka 2010 ich bolo evidovaných viac ako 28–tisíc.

02.03.2011 06:30
invalid, invalidi, vozíčkár, invalidný, dôchodca Foto:
Invaliditu spôsobujú aj choroby, ktoré nemožno ovplyvniť, ale dôležitú úlohu zohráva aj životný štýl a sociálne faktory, najviac invalidných dôchodcov napríklad pribúda v okresoch, kde je vysoká nezamestnanosť.
debata

„Počet invalidných dôchodcov každým rokom pribúda. Spôsobuje to zvýšená chorobnosť. V porovnaní s vyspelou Európou je zdravotný stav Slovákov nepriaznivý,“ vraví doktorka Dagmar Mojžišová, riaditeľka sekcie nemocenského, úrazového poistenia, poistenia v nezamestnanosti, garančného poistenia a lekárskej posudkovej činnosti Sociálnej poisťovne.

Len v minulom roku pribudlo na Slovensku vyše 8–tisíc invalidných dôchodcov. Prečo bol nárast taký vysoký? „Okrem toho, že bolo podaných viac žiadostí, bola dôvodom aj novelizácia zákona o sociálnom poistení, na základe ktorej sa od januára 2010 menili podmienky nároku na invalidný dôchodok. Konkrétne sa zmierňovala podmienka doby poistenia,“ vraví doktorka Mojžišová.

Viac ako 4 741 žiadostí bolo podaných opakovane. „Títo poistenci boli už v minulosti uznaní za invalidných, ale z dôvodu, že nesplnili dobu poistenia, čiže ďalšiu podmienku na priznanie a výplatu invalidného dôchodku, im bola žiadosť zamietnutá. Po januári si podali žiadosť znovu,“ vysvetľuje Mojžišová.

Dôvodov vzniku invalidity je viac. Sú to medicínske faktory, ale dôležitú úlohu zohráva aj životný štýl a sociálne faktory. Odráža sa to aj na fakte, že najviac invalidných dôchodcov pribúda v okresoch, kde je vysoká nezamestnanosť. Svedčí o tom aj to, že najviac ich pribudlo v okresoch Humenné, Veľký Krtíš, Michalovce, Žiar nad Hronom a Trebišov, najmenej tam, kde je najnižšia aj nezamestnanosť, teda v okresoch Banská Bystrica, Bratislava, Trenčín, Topoľčany a Košice.

Práca a poberanie penzie sa nevylučujú

Pod invaliditou sa rozumie dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, keď človeku poklesne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 percent. Každý, komu lekár odporučí invaliditu, musí podať písomnú žiadosť, ktorú odobrí lekár. Aký je postup pri vybavovaní invalidných dôchodkov, čo musí žiadateľ absolvovať?

„Snažíme sa postupovať tak, aby lehota bola čo najkratšia, teda aby celý proces prebehol do zákonom stanovených 60 dní,“ vraví doktorka Mojžišová. Okrem malého počtu pobočiek sa vo väčšine z nich už v jeden deň spisuje žiadosť o invalidný dôchodok a v ten istý deň je klient aj posúdený, teda má posúdený zdravotný stav. Kedysi to bolo 14 dní. „Potom naše oddelenie tento lekársky posudok, ktorý je prílohou na posúdenie na dávku, postupuje sekcii dôchodkového poistenia, ktorá posudzuje ekonomickú stránku. Ak má klient všetky doby poistenia, vypočítajú mu výšku invalidného dôchodku a vydajú rozhodnutie,“ vra­ví.

Často sa stane, že klient nemá v poriadku dokumentáciu o rokoch, počas ktorých pracoval a bol dôchodkovo poistený. Stáva sa to napríklad vtedy, ak pracoval v zahraničí. „V takom prípade Sociálna poisťovňa osloví príslušnú inštitúciu v inom členskom štáte a požiada o doklad o dobe poistenia. Nedostane ho však obratom,“ vysvetľuje Mojžišová. Napríklad českej strane to trvá pol roka. Konanie sa teda preruší, až kým nie sú všetky doklady v poriadku.

„Lehoty občas nie je možné dodržať z objektívnych dôvodov, čo klienti vnímajú negatívne aj napriek tomu, že ich informujeme o dôvodoch, pre ktoré nie je možné rozhodnúť v lehote,“ konštatuje. Ak však žiadateľovi stačí na priznanie invalidného dôchodku doba dôchodkového poistenia na Slovensku, zvyčajne mu Sociálna poisťovňa vypláca preddavok, a keď prídu potvrdenia z cudzieho štátu, vypočítajú mu riadny invalidný dôchodok a dávku mu doplatia. „Ak potrebný počet rokov poistenia na Slovensku nemá, preddavok mu vyplácať nemôžeme,“ dodáva Mojžišová.

Trvanie invalidity na účely posúdenia trvania nároku na dôchodkovú dávku sa potom preskúmava pri kontrolných lekárskych prehliadkach v lehote určenej pri predchádzajúcom posudzovaní alebo aj skôr, ak posudkový lekár zistí skutočnosti, ktoré sú dôvodom na kontrolnú lekársku prehliadku na podnet inej osoby. Trvanie invalidity sa nepreskúmava, ak pri kontrolnej prehliadke nebol daný jej opakovaný termín.

Dôležitý je aj ďalší moment. Ak sa invalidnému dôchodcovi, ktorý poberá dávku, zhorší zdravotný stav, neznamená to, že mu poisťovňa automaticky zvýši dôchodok. Sociálnu poisťovňu musí požiadať o opätovné posúdenie invalidity. Po kladnom prehodnotení môže od štátu dostávať viac peňazí.

Človek, ktorý poberá invalidný dôchodok a jeho zdravotný stav to dovoľuje, môže pracovať aj po januárovej úprave. Je vecou dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľov, či pôjde o prácu na plný, alebo čiastočný úväzok. Invalidný dôchodca môže mať aj živnosť. Zákon neobmedzuje ľudí, ktorí dostávajú invalidný dôchodok, ak zároveň pracujú. Invalidný dôchodok sa im vypláca aj naďalej a neberie sa ohľad ani na výšku zárobku.

debata chyba