Neziskové organizácie znovu bojujú o milióny z našich daní

Darovať peniaze bez toho, aby to zabolelo našu peňaženku. Túto možnosť majú ľudia i firmy už niekoľko rokov prostredníctvom poukázania časti svojich daní neziskovej organizácii. Každý týmto spôsobom môže ovplyvniť, na čo pôjdu dve percentá z daní z príjmu, ktoré za minulý rok zaplatil. Vlani vďaka tomu neziskové organizácie získali vyše 44 miliónov eur.

01.03.2011 06:30
peniaze, euro, dôchodok, bankovky, úver,... Foto:
Poukázať časť daní môžu zamestnanci, živnostníci i firmy. Centrálny portál pre neziskový sektor odhaduje, že v tomto roku získajú neziskové organizácie výrazne menej peňazí ako vlani.
debata

Poukázať časť daní môžu zamestnanci, živnostníci i firmy. V prípade právnických organizácií v tomto roku prišlo k zmene. Ak chcú poukázať celé dve percentá, musia z vlastných peňazí darovať sumu rovnajúcu sa minimálne pol percenta zo zaplatenej dane.

„Ak daňovník neposkytol tieto finančné prostriedky ako dar najmenej vo výške pol percenta zaplatenej dane, je oprávnený uviesť v daňovom priznaní, že podiel zaplatenej dane sa má poukázať ním určeným prijímateľom len do výšky 1,5 percenta zaplatenej dane,“ povedala hovorkyňa Daňového riaditeľstva Gabriela Dianová.

Vďaka tomu sa môže stať, že objem peňazí, ktoré získajú neziskové organizácie, bude výrazne nižší ako vlani. Právnické osoby totiž vlani darovali 28,6 milióna eur, kým zamestnanci a živnostníci spolu 15,5 milióna.

Centrálny portál pre neziskový sektor na základe údajov o plnení štátneho rozpočtu odhaduje, že v tomto roku získajú neziskové organizácie výrazne menej peňazí ako vlani. Ak by dve percentá z daní poukázal rovnaký počet fyzických aj právnických osôb ako vlani, neziskovky by dostali o 13,3 milióna eur menej ako v predchádzajú­com roku.

Keďže nie je jasné, koľko firiem poukáže dve percentá a koľko 1,5 percenta, portál vychádzal z optimistického predpokladu, že všetky firmy niekomu darujú pol percenta a budú tak môcť naďalej poukázať celé dve percentá. Keďže mnohé firmy sa takto pravdepodobne nezachovajú, môže byť prepad ešte výraznejší. Viac peňazí pre tretí sektor by mohlo priniesť zvýšenie počtu ľudí a firiem, ktoré sa do darovania dvoch percent zapoja. Z údajov Daňového riaditeľstva vyplýva, že neziskové organizácie získali z daní zamestnancov a živnostníkov menej ako polovicu sumy, ktorú by dostali, ak by peniaze darovali všetci. Medzi firmami je o poukázanie daní väčší záujem. Do neziskoviek išlo 66 percent z maximálnej možnej sumy. Neznamená to však, že peniaze darovala väčšina firiem. Na takúto úroveň mohli sumu z dvoch percent vytiahnuť veľké firmy s vysokými ziskami.

O peniaze daňovníkov sa v tomto roku uchádza 10–tisíc organizácií. Každá z nich musela zaplatiť poplatok okolo 60 eur. Niektoré tak dokonca vinou tohto poplatku prerobia. Minulý rok menej ako 60 eur získalo z dvoch percent 166 neziskoviek. Za registráciu tak zaplatili viac, ako napokon získali.

Najviac peňazí tradične získavajú nadácie, ktoré založili veľké firmy. Spoločnosti im potom môžu darovať celé dve percentá svojich daní a mať tak väčší prehľad o tom, komu svojimi daňami pomôžu. Na čele rebríčka sa tradične drží Nadácia SPP, ktorá vlani z dvoch percent získala 3,288 milióna eur. Za ňou nasleduje Nadácia Orange a Nadácia VÚB, ktoré dostali viac ako milión eur.

debata chyba