Dlhom na poistnom sa nevyzdvihnutím pošty nevyhnete

Dlžníci zdravotných poisťovní sa od začiatku tohto roka ťažšie vyhnú plateniu dlhov na poistnom.

27.02.2011 06:30
pošta. listy, poštový, schránka Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa novely zákona o zdravotnom poistení sa totiž po novom aj bezdôvodné odopretie prevzatia, prípadne neprevzatie výkazu nedoplatkov a jeho vrátenie poisťovni považuje za doručenie. „Výsledkom má byť lepšia doručiteľnosť nedoplatkov od dlžníkov a lepšia vymáhateľnosť práva,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová.

Zo zákona vyplýva, že ak platiteľ poistného neodvedie preddavok na poistné riadne a včas, jeho zdravotná poisťovňa si môže uplatniť nárok na tento preddavok na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou alebo výkazom nedoplatkov. Ten je poisťovňa povinná doručovať poštou ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou „do vlastných rúk“.

Výkaz nedoplatkov sa podľa novely považuje za doručený dňom jeho prevzatia. Za deň doručenia sa považuje aj deň, keď bolo prijatie výkazu dlžníkom bezdôvodne odopreté. „Ak zásielka doručovaná poštou ako doporučená zásielka s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk“ nebola prevzatá adresátom, považuje sa za doručenú dňom, keď bola zásielka vrátená zdravotnej poisťovni, i keď sa adresát o tom nedozvedel," uvádza sa v zákone.

Ak podľa novely poisťovni nie je známy pobyt adresáta, môže doručiť výkaz nedoplatkov verejnou vyhláškou. To znamená, že obec, ktorá je posledným miestom pobytu alebo sídla dlžníka, na žiadosť poisťovne vyvesí na 15 dní oznámenie o mieste uloženia výkazu s jeho presným označením. Posledný deň tejto lehoty sa následne považuje za deň doručenia.

debata chyba