Poisťovne začali hon na neplatičov

Vysoký dlh Sociálnej, ale aj zdravotných poisťovní naštartoval v týchto inštitúciách hon na neplatičov. Tých, čo boli Sociálnej poisťovni dlžní do konca januára, bolo v zozname viac ako 280–tisíc, dnes je ich v evidencii vyše 210–tisíc.

26.02.2011 06:30
sociálna poisťovňa, odvody, vdova, dôchodok,... Foto:
Každý poistenec, ktorý dlhuje Sociálnej poisťovni sumu vyššiu ako tri eurá, dostane list, v ktorom bude uvedená lehota na uhradenie záväzku aj lehota na odvolanie sa proti rozhodnutiu.
debata

„Zo zoznamu boli odstránení poistenci, pri ktorých sa potvrdilo, že na zozname boli pre nespárovanú platbu alebo pre iné nedorozumenie, teda tí, čo na túto skutočnosť medzičasom pobočku poisťovne upozornili alebo do konca januára svoj záväzok uhradili,“ vysvetľuje riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. Dlžníci, ktorí svoj dlh vyrovnajú ku koncu februára, sa už v zozname, ktorý bude zverejnený v polovici marca, nenájdu.

Sociálna poisťovňa začala v pravidelných mesačných intervaloch zverejňovať všetkých dlžníkov, ktorí jej na poistnom dlhujú viac ako 3,32 eura. „Zoznam dlžníkov zverejňujeme na internete už niekoľko rokov, zmena nastala len v tom, že kým doteraz sme zverejňovali raz štvrťročne len dlžníkov s dlhom vyšším ako 4 979 eur, tento rok tak budeme robiť v mesačných intervaloch už od sumy 3,32 eura,“ vysvetľuje Ďuriačová.

Koho poisťovňa vedie ako neplatiča, možno si overiť na stránke www.socpoist.sk v časti Dlžníci na poistnom. Môže sa stať, že ste v zozname omylom a ani o tom netušíte. „Ak poistenec nemá prehľad o vlastných platbách poistného, ani nedostal v minulosti od Sociálnej poisťovne poštovú zásielku – rozhodnutie o predpísaní poistného, najlepšie je zájsť do pobočky a overiť si stav svojich platieb osobne,“ hovorí Ďuriačová. Každý, kto dlhuje sumu vyššiu ako tri eurá, dostane list, v ktorom bude uvedená lehota na uhradenie záväzku aj lehota na odvolanie sa proti rozhodnutiu. Takže ak niekto nemá doma internet, neznamená to, že sa o svojom dlhu nedozvie. Dlh možno zaplatiť priamo v pobočke, keďže väčšina z nich túto službu umožňuje, alebo prevodom na účet Sociálnej poisťovne. Pri ňom treba uviesť variabilný a špecifický symbol, ktorý si treba overiť v pobočke.

Horšie dopadne ten, kto napriek písomnej výzve nebude reagovať. „Po nezaplatení poistného v stanovenej lehote bude nasledovať predpísanie dlhu formou rozhodnutia, ktoré obsahuje aj lehotu na odvolanie a lehotu na zaplatenie pohľadávky. Dlžník má v tejto etape možnosť dohodnúť sa so Sociálnou poisťovňou aj na splátkovom kalendári, ak platí bežné poistné.“ Ak nebude reagovať ani na toto rozhodnutie, Sociálna poisťovňa pristúpi na vymáhanie prostredníctvom exekútora alebo mandátnou správou. „V tejto etape už splátkový kalendár neprichádza do úvahy. Pohľadávku už bude mať v rukách exekútor alebo mandatár,“ upozorňuje hovorkyňa. Dlžná suma sa tak po vstupe exekútora do celého procesu môže vyšplhať aj o niekoľko stovák eur vyššie.

Čo v prípade, že je dlh uhradený, ale poistenec sa aj tak nachádza v zozname? „Klient musí zájsť do pobočky a po preukázaní uhradenia dlhu je okamžite daný pokyn na jeho vymazanie zo zoznamu dlžníkov na internete. Robíme to priebežne. Ak tam však ešte nejaké nedoplatky má, po ich uhradení bude zo zoznamu vymazaný v najbližšej mesačnej aktualizácii zoznamu dlžníkov,“ uvádza Ďuriačová.

Zdravotné poisťovne postupujú rovnako

Aj keď je platenie poistného zo zákona povinné, dôvodov, prečo tak ľudia nerobia, je viacero. Jednou z príčin býva nedostatok financií u živnostníkov, môže to byť neznalosť zákona, jednoduché chyby, dlh môže vzniknúť aj nesprávnym vypočítaním preddavkov poistného či oneskoreným zaplatením odvodov. Dlžníkom sa človek môže stať aj po zmene zdravotnej poisťovne, ak túto skutočnosť tej predchádzajúcej neoznámi.

Výška preddavku u platiteľa sa menila k 1. januáru, minimálny preddavok je momentálne 46,06 eura. Kto si nie je istý, koľko má platiť, mal by sa spýtať priamo v poisťovni. Ak sa teda chcete vyhnúť nepríjemnostiam a možnosti, že na váš majetok siahne exekútor, svoj prípadný dlh v zdravotnej poisťovni by ste mali čo najskôr zaplatiť. Všetky zverejňujú zoznam dlžníkov na svojich webových stránkach.

Na rozdiel od Sociálnej poisťovne, ktorá zverejňuje aj výšku dlžnej sumy, zdravotné poisťovne uvádzajú len meno, priezvisko a bydlisko. Ten, kto nemá prístup na internet, nemusí mať obavy. Výkaz nedoplatkov posielajú aj poštou. „Výkazy nedoplatkov sme poslali 156–tisíc dlžníkom v celkovej hodnote 60 miliónov eur,“ informovala Zuzana Horníková z Dôvery.

„Podľa našich informácií ide o historicky najväčšiu hromadnú zásielku výkazov nedoplatkov. Toľko výkazov doteraz nevygenerovali za rok ani všetky zdravotné poisťovne dokopy,“ povedal riaditeľ úseku financií Dôvery Radomír Vereš. Podľa jeho slov neplatiči pripravujú poisťovňu o financie, ktoré by inak použila pre pacientov.

„Kto nezaplatí zdravotnej poisťovni preddavky na poistné za tri mesiace v roku a nereaguje ani na písomné výzvy poisťovne na úhradu dlžnej sumy, má nárok iba na neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ vraví Monika Laciková z Dôvery. Zdravotná poisťovňa mu napríklad nemusí schváliť kúpele alebo zdravotnú pomôcku. Toto sa však týka iba SZČO alebo samoplatiteľov. Poistenec, za ktorého neodvádza preddavky zamestnávateľ, za to nemôže, preto to pre zamestnancov neplatí.

Poisťovne môžu uplatniť dlžné poistné voči platiteľovi výkazom nedoplatkov od júna 2009. Proti nemu dlžníci môžu podať námietku. Ak dlh nie je splatený alebo dlžník nepodá námietku, výkaz sa stáva exekučným titulom.

debata chyba