Ďurana: Milionársku daň by bolo lepšie zrušiť

Zavedenie "milionárskej" dane bolo kritizované aj pre väčšie zaťaženie úspešných ľudí s vyššími príjmami. Bývalá vláda však argumentovala, že tým zvýši mieru solidarity bohatších voči chudobným a prinesie to do štátnej kasy viac peňazí. Podľa Radovana Ďuranu z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS však toto opatrenie nemá pri výbere daní zásadný efekt.

22.02.2011 14:41
Radovan Ďurana Foto:
Radovan Ďurana
debata

Je vhodné „milionársku daň“ zachovať?

V snahe vytvárať konkurencieschopný pracovný trh by sa malo toto opatrenie zrušiť. Negatívne postihuje najmä kvalifi -kovanú pracovnú silu, ktorá je mobilná, ľahko nám odíde, a rovnako sa dotýka príchodu špecialistov zo zahraničia, ktorí často na Slovensko prinášajú potrebné know–how.

Patrí vôbec dani právom titul „milionárska“?

Milionárska daň je koncipovaná tak, že sa dotýka daňovníkov, ktorí rozhodne nemajú milionárske príjmy. Dotýka sa mnohých vzdelaných ľudí, ktorí si práve zakladajú rodiny. Na druhej strane však dosah milionárskej dane nemôžeme porovnávať s efektom vzostupných sadzieb niektorých daňových systémov, kde daň z príjmu presahuje 50 percent.

Nie je daň prvkom solidarity, ako to pri jej zavádzaní vysvetľovala minulá vláda?

Z pohľadu celkových daňových príjmov fyzických osôb nemá milionárska daň zásadný efekt. Vysoká progresivita bola pri tejto dani už predtým. Už pred jej zavedením platilo 20 percent daňovníkov s vyššími príjmami 70 percent daní. Zhruba tretina daňovníkov neplatí žiadnu daň z príjmov fyzických osôb. Už samotná progresivita v zdanení znamená vysokú mieru solidarity oproti dani z hlavy.

Nenarúša milionárska daň princíp rovnej dane?

Z pohľadu konceptu rovnakej sadzby dane nepredstavuje podstatný zásah. Zneprehľadňuje a komplikuje však výpočet daňovej povinnosti. Daňový systém je už vplyvom existencie odpočítateľnej položky progresívny, daňová sadzba rastie od 0 do 19 percent. Zavedenie milionárskej dane mierne zvýšilo sadzby najvyšších príjmových skupín, ale mieru progresivity zmenilo len mierne.

debata chyba