Mamičky môžu byť na materskej dlhšie

Materskú dávku dostáva žena zvyčajne od začiatku 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Ide o nemocenskú dávku, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa.

20.02.2011 06:30
euro, peniaze, eurá, plat, výhra, mzda,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým do konca roka sa jej výška pohybovala na úrovni 55 percent hrubej mesačnej mzdy budúcej mamičky, od januára je to 60 percent. Navyše na nej žena môže byť dlhšie, namiesto doterajších 28 týždňov až 34.

Pár týždňov navyše dostali aj matky, ktorým sa narodili dve a viac detí naraz. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny však avizuje ďalšie zmeny.

„V pláne je ďalšie predlžovanie materskej dovolenky a zvyšovanie materského postupne až na 100 percent predošlej čistej mzdy,“ povedala Andrea Hajdúchová z mediálneho odboru ministerstva. Materské však nie je automatická dávka. Aby ju žena dostala, musí byť nemocensky poistená, pričom poistenie musí trvať minimálne 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Do tohto obdobia možno započítať aj dni akéhokoľvek iného už skončeného poistenia, napríklad z predchádzajúceho zamestnania.

Čo je materské?

Materské je nemocenská dávka pre matky, ktoré sú tehotné alebo sa starajú o narodené dieťa. ! Dávku dostane žena vtedy, ak je povinne nemocensky poistená, samostatne zárobkovo činná alebo dobrovoľne nemocensky poistená. Poskytuje sa od začiatku 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku 8. týždňa pred týmto dňom alebo odo dňa pôrodu, ak pôrod nastal skôr ako 8 týždňov pred týmto dňom, odo dňa prevzatia dieťaťa v prípade iného poistenca, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará.

debata chyba