Kto robí a kto nerobí ročné zúčtovanie zdravotných odvodov

Ročné zúčtovanie zdravotných odvodov nemusí robiť každý. Kto je povinný a kto sa tomu vyhne?

08.02.2011 15:57
Zmluva, zúčtovanie, manažér, profesia, podpis Foto:
Zamestnávateľa treba o zúčtovanie požiadať písomne aj na určenom tlačive.
debata

Kto robí ročné zúčtovanie zdravotných odvodov

  1. Živnostníci – stačí, ak vlani ohlásili živnosť, podávajú ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2010 zo všetkých činností, ktoré vlani vykonávali. Ak sa aj medzitým zamestnali a živnosť skončili, nemôže za nich robiť ich zamestnávateľ zúčtovanie zdravotného poistenia. Ani ak teraz alebo vlani podnikali popri zamestnaní. Je to preto, lebo výšku svojich príjmov priznávajú na daňových priznaniach, ktoré sa do konca marca podávajú na daňové úrady, a tak aj výpočet správnej výšky poistného za uplynulý rok si robia až v rámci ročného zúčtovania zdravotného poistenia. Musia svojich minuloročných zamestnávateľov požiadať o „Doklad o výške príjmu a o preddavkoch“ a zúčtovanie zdravotného poistenia si musia urobiť sami.
  2. Poistenci štátu – mamičky na materskej alebo rodičovskej dovolenke, evidovaní nezamestnaní, poberatelia starobných dôchodkov – iba ak sa vlani zamestnali alebo podnikali a mali z toho príjem, ktorý presiahol 2 479,20 € ročne, mesačne 206,60 eura.
  3. Samoplatitelia – umelci, novinári alebo ľudia, ktorí si privyrábajú popri zamestnaní alebo sú na voľnej nohe a pracujú len na základe príkazných zmlúv alebo zmlúv o diele. Platili si z tejto činnosti vlani mesačné preddavky. Napríklad mali by za dva mesiace takej práce sumu, ktorá presiahne 206,60 eura (je to 3–násobok vlaňajšej priemernej mzdy) mesačne x 2, je to 413,20 eura. Ak by túto sumu prekročili, za dva mesiace zarobili povedzme 1 600 eur, majú povinnosť robiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Zahrnú do neho však príjem zo všetkých zamestnaní a podnikaní, ktoré vlani vykonávali a mali z nich príjem. Ak boli vlani len tzv. samoplatiteľom a z tejto činnosti neprekročí ich príjem mesačne 206,60 eura a nemali ani kolísavé príjmy zo zamestnania, nemusia robiť zúčtovanie zdravotného poistenia – to znamená, že nemusia ani súčasného zamestnávateľa žiadať o ročné zúčtovanie zdravotného poistenia.
  4. Pri kolísavých minuloročných príjmoch – zamestnanec alebo jeho zamestnávateľ, ak ho o to požiadal. Vtedy, ak počas celého roka 2010 bol zamestnancom, nemal živnosť ani nebol evidovaný ako SZČO a mal tzv. kolísavé príjmy – napríklad v 11 kalendárnych mesiacoch minulého roka mal príjem do 2 169,09 eura a v jednom mesiaci nad túto sumu, alebo naopak, pričom vzájomný pomer jednotlivých kalendárnych mesiacov nie je dôležitý. Napríklad niekto bol vlani 11 mesiacov zamestnaný na Slovensku a mal stabilný príjem. Posledný mesiac bol evidovaný na úrade práce alebo odišiel do zahraničia. Bol by už jeho vlaňajší príjem zo zamestnania na Slovensku kolísavý, pretože ho nemal vlani počas všetkých dvanástich kalendárnych mesiacov. Aj toto je kolísavý príjem, a preto sa aj musí posúdiť celý kalendárny rok 2010. Ak by prekročil hranicu 2 169,09 eura ročne, musel by podávať zúčtovanie.
  5. Pokiaľ sa niekto vrátil na Slovensko – zamestnal sa tu a dostával mesačne povedzme 700 eur v hrubom, nemal vlani ani žiadne iné príjmy – z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, či z inej závislej činnosti – zo zamestnania a nebol ani živnostníkom, zúčtovanie zdravotného poistenia podávať nemusí. Ale ak by počas jedenásť mesiacov, počas ktorých bol vlani zamestnaný u nás, mal príjem vyšší ako 2 169,09 eura, išlo by už o kolísavý príjem, lebo ho nemal dvanásť, ale len jedenásť mesiacov.
  6. Ak vlani zarobil zamestnanec v hrubom viac než 2 169,09 eura (206,60 eura mesačne) – on alebo jeho zamestnávateľ (ak ho o to požiadal) aj vtedy, ak mal zamestnanec vo všetkých kalendárnych mesiacoch, v ktorých bol v roku 2010 zamestnancom, príjem síce vyšší ako 2 169,09 eura, ale nebol zamestnancom počas všetkých 12 kalendárnych mesiacov.
  7. Ak niekto popri zamestnaní podnikal – má daňovým úradom pridelené daňové identifi kačné číslo, musí si robiť ročné zúčtovanie sám – ak mal popri príjmoch zo zamestnania aj príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov).
  8. Ak zamestnanec, ktorému vznikla povinnosť robiť ročné zúčtovanie je povinný si urobiť zúčtovanie sám v týchto prípadoch, ak o to zamestnávateľa nepožiadal; ak požiadal, ale po 15. februári, alebo aj požiadal, ale nepredložil do 7. februára tohto roku doklady o výške svojich príjmov a zaplatených preddavkoch od ostatných jeho zamestnávateľov (ak ich mal).
  9. Ak vlani zamestnávateľ zanikol bez právneho nástupcu, a preto nemôže urobiť zúčtovanie, doklad o príjme a zaplatených preddavkoch musí vystaviť a doručiť zamestnancovi, a to do troch mesiacov od zrušenia, resp. najneskôr do 7. februára.

Kto nerobí ročné zúčtovanie zdravotných odvodov

Poistenec, ktorý vlani nemal živnosť alebo nebol SZČO a v čase, keď bol len zamestnancom, jeho príjmy v každom z dvanástich kalendárnych mesiacov a u všetkých jeho zamestnávateľov nepresiahli spolu 2 169,09 eur mesačne.

Poistenci štátu pri dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru štátu (patria sem napríklad študenti, dôchodcovia – invalidní, starobní, poberatelia rodičovského príspevku, osoba, ktorá dosiahla dôchodkový vek, ale nemá nárok na dôchodok, invalidná osoba, ktorá tiež nemá nárok na dôchodok, zahraničný študent, ale aj matka na materskej dovolenke, rodič na rodičovskej dovolenke, občan ZŤP, osobní asistenti ZŤP. Tiež poberatelia dávky v hmotnej núdzi, azylanti a doktorandi. Ak vlani takéto osoby zarobili akúkoľvek sumu, nie je z hľadiska zdravotného poistenia a jeho zúčtovania za rok 2010 dôležitá. Neplatilo sa z nej vlani žiadne poistné na zdravotné poistenie, a preto nemá vplyv na ročné zúčtovanie.

ZDROJ: VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÁ POISŤOVŇA

debata chyba