Májová bryndza má ďaleko od ideálu

Slovenskí spotrebitelia netušia, akú bryndzu si kupujú. Na obaloch totiž výrobcovia až na jednu či dve výnimky neuvádzajú, aký podiel ovčieho syra výrobok obsahuje. Potravinový kódex ich k tomu nezaväzuje.

23.05.2011 10:30
bryndza, bryndziareň, syr, ovce, ovčí
Pracovníčka bryndziarne vo Valaskej Belej pripravuje ovčí hrudkový syr na fermentovanie.
debata

Posledné rozbory však ukázali, že výrobcovia stanovený 50-percentný obsah ovčej hrudky nedodržiavajú­.Minister Zsolt Simon chce teraz zmeniť Potravinový kódex. Podnetom na to sú aj výsledky rozborov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.,,Z pos­ledných trinástich rozborov v šiestich prípadoch producenti podviedli spotrebiteľa, keď obsah ovčieho syra bol hlboko pod 50 percent," informoval Pravdu ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Odmietol uviesť, o ktoré bryndziarne ide, pretože ,,momentálne voči nim vedú správne konanie".Keď Pravda oslovila najväčších výrobcov bryndze na Slovensku – napríklad Liptovskú mliekareň, Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine, či družstvo v Kluknave, ich predstavitelia bez zaváhania odpovedali, že robia iba bryndzu s minimálne 50-percentným obsahom ovčieho syra (hrudky).

Len generálny riaditeľ Podtatranskej mliekarne v Kežmarku Ľubomír Valčiak priznal to, čo je napísané na etikete Tatranskej bryndze, že výrobok obsahuje len 25-percentný podiel ovčej hrudky. Podľa Potravinového kódexu to teda nie je bryndza. Má to však háčik, Podtatranská mliekareň si Tatranskú bryndzu dáva vyrobiť v Poľsku. A tak je na ňu slovenská legislatíva prikrátka.,,Slo­venským spotrebiteľom naša bryndza neprekáža, dokonca si ju pochvaľujú. Myslím si, že slovenskí výrobcovia už dávno naučili ľudí jesť bryndzu s nižším obsahom bryndze," povedal Valčiak. Podľa neho je za znižovaním obsahu ovčej hrudky cena. Reťazce tlačia na cenu a keďže ovčí syr je drahý, znižujú výrobcovia jeho podiel v bryndzi. ,,My sme si zvolili férový postup," vraví Valčiak.Lenže práve Podtatranská bryndza dráždi ostatných výrobcov. ,,Ak výrobok obsahuje menej ako 50 percent bryndze, už to vlastne nie je bryndza," tvrdí napríklad Oľga Apoleníková z Pružinej, ktorá vyrába stopercentnú ovčiu bryndzu a uvádza to aj na etikete.

Simon preto chystá zmenu. ,,Legislatívna úprava bude vychádzať z toho, aby sme na Slovensku vyrábali kvalitnú Slovenskú bryndzu. My upravíme Potravinový kódex a bryndziari nech začnú vyrábať Slovenskú bryndzu," povedal Simon pre Pravdu.Slovenská bryndza je bryndza s chráneným zemepisným označením od roku 2008, a to priamo Bruselom. Táto bryndza musí bezpodmienečne obsahovať 50 percent ovčieho syra. Lenže časti výrobcov sa Simonove kroky celkom nepozdávajú.,,Keby došlo k zápisu Slovenskej bryndze do Potravinového kódexu SR, tak Slovenská bryndza bude vyškrtnutá z registra chránených zemepisných označení a stratí akúkoľvek ochranu Bruselu," upozorňuje zástupca bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Bohuš Kaliarik.Minister na to reagoval konštatovaním, aby si ,,pán Kaliarik naštudoval predpisy". A pridal ubezpečenie: ,,Neurobím žiadnu zmenu v legislatíve, ktorá by ohrozila postavenie Slovenskej bryndze."

Kaliarikovi sa nepozdávajú ani posledné kontroly. ,,Robili to v neakreditovanom laboratóriu s neakreditovanými metódami. Principiálnou otázkou je, aby kontrolné mechanizmy boli funkčné, a to dnes nie je zabezpečené," tvrdí Kaliarik.

Šéf Štátnej veterinárnej správy Jozef Bíreš však tento názor odmietol. ,,Na trhu sme zachytili bryndzu, ktorá s bryndzou nemá nič spoločné, práve pre nízky obsah ovčej hrudky," povedal Bíreš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba