Dotovanú hypotéku dostane od januára menej ľudí

Maximálna výška príjmu žiadateľa pre získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od 1. januára zníži o takmer 12 eur na 1 019,20 eura mesačne.

06.12.2012 11:26
hypotéka, stavebné, bývanie, úrok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Tí, čo majú záujem o dotovanú hypotéku so súčasnou príjmovou hranicou, majú na podanie žiadosti čas do konca tohto roka. Zatiaľ je platná hranica 1 030,90 eur.

Výška príjmovej hranice sa mení každý štvrťrok a predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Mladí ľudia do 35 rokov môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o tri percentá, ak v minulom roku nepresiahol ich hrubý príjem 1 030,90 eur mesačne. Pri manželoch, resp. partneroch, nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice. S dotovanou hypotékou môžu podľa Slovenskej sporiteľne mladí ľudia s pomocou trojpercentného zvýhodnenia úrokovej sadzby ušetriť nemalé prostriedky.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tisíc eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou.

Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. Jeho výška sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

1 debata chyba