Hypotéka rozvod komplikuje, najlepšie je dohodnúť sa

Rozvod môžu sťažiť rôzne veci, jednou z nich môže byť aj spoločná hypotéka. Manželský pár, ktorý sa rozvádza, sa musí dohodnúť aj na tom, ako si usporiada spoločný majetok, napríklad aj nehnuteľnosť zaťaženú hypotekárnym úverom.

28.11.2012 06:30
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom, nájom,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Manželia by sa mali dohodnúť, aká je ich predstava: napríklad či si spoločný byt alebo dom nechá jeden z nich, alebo ho predajú a úver vyplatia. S návrhom môže prísť klient, banka požadovanú zmenu na úvere posúdi,“ hovorí manažérka komunikácie z Dexia Banky Naďa Urbanová. Skôr ako začnú situáciu riešiť, by však mali mať v rukách rozhodnutie o vyrovnaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov. „Pre banku je dôležité, ako sa mení vlastníctvo k nehnuteľnosti, ktorou manželia úver zabezpečili. Podľa rozhodnutia o vyrovnaní bezpodielového spoluvlastníctva banka upraví zmluvu k úveru a jeho zabezpečenie,“ hovorí Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. Klienti sa teda musia predovšetkým dohodnúť a vychádzať z uvedeného rozhodnutia o majetku. „Rozvod banka nechápe ako ťarchu na nehnuteľnosti. Banka zohľadní pri riešení situácie viacero faktorov – želanie klientov, rozhodnutie o rozvode, dohodu o vyrovnaní majetku,“ vysvetľuje Frimmer.

Klienti, ktorí sa rozvádzajú, majú teda viacero možností. „Prvou možnosťou je pokračovanie splácania dlhu oboma manželmi. Druhou, že v dohode o vyrovnaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa sami dohodnú, komu pripadne splácanie úveru. Vtedy môžu banku požiadať o vypustenie dlžníka,“ vysvetľuje Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverových produktov Poštovej banky. Podmienkou banky podľa Farkašovej je, aby osoba, ktorá v úverovom vzťahu zostane, mala dostatočné finančné prostriedky na splácanie hypotéky. „Ak ten z partnerov, ktorý si chce nehnuteľnosť nechať, nemá dostatočnú bonitu na jeho splácanie, mal by byť schopný zabezpečiť si nového spoludlžníka,“ hovorí Alena Walterová z VÚB.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako banka postupuje v prípade rozvodu" target=„_blank“ >peniaze.prav­da.sk/obcan-a-stat/clanok/76340-ako-banka-postupuje-v-pripade-rozvodu/].

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Usporiadať majetkové vzťahy v prípade rozvodu a nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou je aj možnosť previesť dlh na inú osobu. Podľa Maríny Smolkovej z Tatra banky banka povoľuje previesť dlh na inú osobu, tú však posudzuje ako nového žiadateľa o úver. Musí preukázať dostatočnú bonitu a zabezpečenie. „Banka umožní previesť dlh na inú osobu len vtedy, ak sa manželia na tomto postupe dohodnú. Nový dlžník musí súhlasiť s pôvodnými podmienkami, ktoré sa prevodom dlhu nemenia,“ uvádza.

Niekedy sa manželia pri rozvode dohodnúť na tom, komu pripadne nehnuteľnosť, nedokážu, prípadne už o ňu ani jeden nestojí. Vtedy prichádza na rad predaj. „V prípade, že sa predajom splatí úver, banka ho povolí,“ konštatuje hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. To, že ide o štandardný postup bánk, potvrdzuje aj Matej Kubinec z mBank. „Banka povolí predaj za podmienky, že z výťažku z predaja bude splatený celkový dlh. Kupujúci by mal mať dostatočné prostriedky na to, aby sa banke splatila zostávajúca časť úveru a uvoľnilo sa záložné právo. Možnosťou je aj preložiť ťarchu na iný dom alebo byt. Takto vzniká priestor na predaj hypotékou nezaťaženej nehnuteľnosti a následné predčasné splatenie úveru,“ povedal.

V každom prípade si musí ten z manželov, ktorému nehnuteľnosť nezostane, vyriešiť nové bývanie, prípadne si nový byt kupujú obaja. Banky im obom úver poskytnú, musia však splniť podmienky. „Vybavenie úveru prebieha za štandardných podmienok, žiadateľ o hypotéku musí doložiť rozsudok o rozvode alebo notársku zápisnicu o zúžení bezpodielového spoluvlastníctva manželov ku kupovanej nehnuteľnosti, pokiaľ ešte nie sú rozvedení,“ hovorí Zuzana Krenyitzká z OTP banky. Musia však dokladovať zdroje na splácanie. „Klient môže požiadať o nový hypoúver, ak preukáže dostatočné príjmy na splácanie nového a súčasne aj starého úveru,“ dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Konečné riešenie situácie teda závisí najmä od vôle bývalých manželov dohodnúť sa. Ak sa dohodnúť dokážu, situácia je pomerne jednoduchá. Kým klienti vstúpia do banky, mali by mať premyslené riešenia, ktoré im banka pomôže zrealizovať, prípadne im ponúkne iný, pre nich vhodnejší spôsob, ako situáciu doriešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba