Poplatok za úverový účet posúdia súdy

Vládny Smer nechce zákonom rušiť bankový poplatok za úverový účet. Ľudia sa na výšku poplatku, ktorá sa najčastejšie pohybuje od dvoch do štyroch eur mesačne, sťažujú.

08.11.2012 12:01
peniaze, úver, poplatky, platba, zdravotníctvo,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Po tom, čo nemecký ústavný súd poplatok zrušil, slovenský kabinet v septembri ohlásil, že očakáva v tejto oblasti rozhodnutie súdov aj na Slovensku. Včera mal Smer v parlamente možnosť zrušiť poplatok zákonom na základe novely poslancov za SDKÚ Miroslava Beblavého a Lucie Žitňanskej. Návrh však vládna strana nepodporila.

Ministerstvo spravodlivosti reagovalo, že verdikt poslancov rešpektuje. „Otázku poplatkov za úverové účty bude na ministerstve spravodlivosti riešiť komisia pre posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách. Ak by komisia zistila neprimerané podmienky v spotrebiteľských zmluvách, spotrebitelia či spotrebiteľské združenia to môžu využiť ako argument pri súdnych konaniach,“ povedala Jana Zlatohlávková, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. „Ak by súd prípadne určil nesúlad poplatkov za úverové účty s Obchodným zákonníkom, banky by sa museli takéhoto konania zdržať,“ dodala Zlatohlávková. Poplatky sa môžu zrušiť aj nezávisle od iniciatívy štátu, a to v prípade, že niektorý z nespokojných klientov poplatok úspešne napadne na súde. V takom prípade by bol verdikt precedensom aj pre ďalšie prípady.

To, že problematiku vláda nechá na súdy, avizoval ešte v septembri aj minister financií Peter Kažimír, podľa ktorého to majú v kompetencii súdy a nie poslanci parlamentu. Banky, ktoré vláda zaťažila vyššou bankovou daňou a novým bankovým odvodom, to privítali. Opozícia teraz namieta, že poplatok sa mohol rýchlejšie zrušiť zákonom. „Ľudia si berú úvery na štúdium, keď si zakladajú rodinu, rozbiehajú podnikanie a štát by im mal pri tom pomáhať. Nemecké banky po rozhodnutí súdu poplatky za úverové účty vyberať nemôžu. Mali by sa považovať za neprijateľné podmienky v spotrebiteľských zmluvách aj na Slovensku,“ argumentovala včera Žitňanská.

Samotný úverový účet slúži len pre potreby finančných domov a klienti z jeho vedenia nemajú výhody. Banky tvrdia, že poplatok za vedenie účtu má opodstatnenie v nákladoch banky. Banky naznačujú, že ak sa poplatok zruší, klientovi ho budú účtovať inou formou. „Keďže banky majú s vedením úverov pravidelné náklady, súd musí rozhodnúť, či tieto náklady môžu byť účtované v poplatkoch, alebo budú súčasťou úrokových sadzieb,“ povedal nedávno analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia. Úvery na Slovensku dlhodobo patria k najdrahším v eurozóne.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba