S výrazným zlacňovaním pôžičiek banky nepočítajú

Finančné domy sa stále boja zhoršenia schopnosti ľudí splácať svoje pôžičky. Klientov v jesenných akciách neplánujú prekvapiť výrazne nízkymi úrokmi pri hypotékach a spotrebných úveroch. Slovákom tak politika lacných peňazí len mierne zlacňuje pôžičky na kúpu bytu, domu či auta.

21.10.2012 20:00 , aktualizované: 22.10.2012 08:00
hypotéka, stavebné, sporenie, investor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Pomalší ekonomický rast nebude stačiť na vytváranie nových pracovných miest. Nezamestnanosť na Slovensku tak zostane naďalej vysoká a banky pri požičiavaní peňazí obozretné,“ povedala Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Úroková vojna, v ktorej boli najlacnejšie hypotéky predávané s úrokom na úrovni troch percent, sa tak do konca roka nezopakuje. Najlacnejšiu ponuku na trhu má momentálne UniCredit banka s ročným úrokom 3,99 percenta.

Priestor na znižovanie úrokov finančné domy majú najmä pre nízke výnosy slovenských dlhopisov. „Je potrebné brať do úvahy aj reálne náklady, za ktoré sú banky schopné získať dlhodobé zdroje potrebné na financovanie týchto úverov, a zostrujúca sa konkurencia na trhu depozitných vkladov skôr tieto náklady z dlhodobejšieho hľadiska navyšuje,“ povedal hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. Hoci to finančné domy nechcú veľmi priznať, pomalým znižovaním úrokov si kompenzujú aj zavedenie bankového odvodu. Samotné banky totiž počítajú, že pre vyššie dane odvedú v budúcom roku do štátneho rozpočtu o dvesto miliónov eur viac, ako pred jeho zavedením.

V momentálne prebiehajúcich akciách sa banky snažia ľudí k sebe prilákať inak ako na úroky.

„V jesennej hypotekárnej kampani ponúkame odpustenie 3 mesačných splátok, pričom každá z odpustených splátok môže byť do výšky 500 eur. Klient tak ušetrí až 1 500 eur,“ povedala Zuzana Eliašová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny.

Najväčšia banky Slovenská sporiteľňa sa už dlhodobo zameriava na odmeňovanie ľudí s účtom v banke. „Ak si ľudia u nás otvoria Osobný účet a nechajú si naň posielať svoj príjem, získajú mínus dve percentá ročne pri Spotrebnom úvere na Čokoľvek. Tiež pri úveroch na bývanie klesne úrok o 0,70 percenta ročne,“ povedal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. O pol percenta vyšší úrok zas ľudia v banke získajú pri termínovaných vkladoch a sporiacich účtoch.

Práve sporenie by mohlo ľudí v najbližších mesiacoch prekvapiť miernym zvyšovaním úrokov. „Z čisto ekonomického hľadiska by mali sadzby naďalej klesať. No stačí, že niektorá z relevantných bánk príde s agresívnou depozitnou kampaňou a sadzby môžu opäť stúpať,“ hovorí Štefanides. Finančné domy totiž stále potrebujú získavať viac zdrojov klientov a jedinou možnosťou, ako k sebe prilákať nových klientov, sú vyššie úroky pri vkladoch.

Najvýhodnejšie trhové ponuky pri ročných termínovaných vkladoch do desaťtisíc eur sú tak podobne ako pred rokom na úrovni troch percent.

Zaujímavosťou trhu je, že napriek pomaly klesajúcim úrokom pri pôžičkách sa banky v posledných mesiacoch tešia z rekordného záujmu ľudí o spotrebné úvery. „Objem nových spotrebiteľských úverov narástol v auguste o 34 %, pričom už v júli bol ich medziročný prírastok 13 %,“ hovorí Marek Gabriš, analytik ČSOB. Slovenská vláda totiž ľudí povzbudila v kupovaní automobilov zavedením vyšších registračných poplatkov od začiatku októbra. „Počet registrácií nových osobných automobilov vzrástol v auguste o 14,6 % medziročne a záujem rástol práve v segmente, kde sa predpokladalo zavedenie registračných poplatkov,“ dodal Gabriš.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba