Čo robiť pri problémoch so splácaním hypotéky

Ak sa klient dostane do situácie, keď nie je schopný splácať úver podľa pôvodného splátkového kalendára, mal by čo najskôr kontaktovať banku. Čím skôr tak urobí, tým väčšia je šanca, že sa im spoločne podarí situáciu vyriešiť. Ak už skutočne dôjde k neuhradeným splátkam, možnosti na riešenie sa výrazne zúžia.

10.10.2012 06:30
banka, pobočka, klient, dôchodca, poisťovňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Riešením môže byť napríklad predĺženie lehoty splatnosti úveru. Na jednej strane sa zníži výška mesačnej splátky, no na druhej strane na úvere viac preplatíte, pretože ho budete splácať dlhšie. Táto situácia je výhodná, ak potrebujete dlhodobo znížiť výšku mesačnej splátky. Pri odklad splátok istiny úveru banka umožní úver určitú dobu nesplácať (napríklad 3 alebo 6 mesiacov). Počas tohto obdobia je však potrebné nepriaznivú situáciu vyriešiť, pretože po skončení odkladu nastupuje opäť splácanie. Banka dáva zvyčajne možnosť po odklade splátok buď predĺžiť splácanie o dobu odkladu splátok, alebo zvýšiť mesačnú splátku. Je potrebné si uvedomiť, že nejde o odpustenie, ale o odklad splátok.

Ak máte viacero dlhov, pričom nedokážete splácať sumu všetkých mesačných splátok, riešením môže byť spojenie úverov do jedného. Tu však môže nastať situácia, že banka novým konsolidovaným úverom vyplatí všetky existujúce úvery a predĺži celkové splácanie. Banka môže klientovi, ktorý má problémy so splácaním, navrhnúť aj individuálny splátkový plán. To znamená, že splácanie úveru prispôsobí individuálnym možnostiam klienta tak, aby splácanie úveru zohľadňovalo možnosti rodinného rozpočtu.

Odklad splátok alebo predĺženie splatnosti hypotekárneho úveru je možné využiť vtedy, ak v rodine nastali okolnosti, ktoré môžu mať za následok neschopnosť splácať úver. Vtedy je možné banku požiadať o odklad splátok alebo o predĺženie splatnosti úveru. Predĺženie lehoty splatnosti úveru sa využíva najmä v prípadoch, keď klient príde o zamestnanie alebo sa výrazne zmenili jeho životné podmienky a výpadok alebo zníženie príjmu budú trvať dlhodobo.

Odklad splátok je riešením pre situáciu, keď dlžník očakáva len dočasný, krátkodobý výpadok v príjmoch. Východiskom preto, aby banka tieto možnosti schválila, je nemať v banke aktuálne neuhradené splátky úverov, prípadne zlú platobnú disciplínu v minulosti, čo znamená opakované neuhrádzanie splátok v termíne.

So splácaním hypotéky vám môže pomôcť aj štát, ale len v prípade, že spĺňate podmienky. Musíte byť občanom Slovenska, nesmiete mať podlžnosti k štátnym orgánom a Sociálnej poisťovni, prišli ste o zamestnanie v dôsledku hospodárskej krízy po 1. 1. 2009, úver na bývanie ste brali pred 31. 12. 2008 – výška poskytnutého úveru nepresiahla sumu 2,5 mil. korún – ste vlastníkom založenej nehnuteľnosti a máte v nej trvalý pobyt, okrem založenej nehnuteľnosti nevlastníte iný byt alebo stavbu a nemáte nedoplatky spojené s užívaním založeného bytu. Navyše máte dohodu s bankou na znížení splátok úveru na bývanie – posledných 6 mesiacov platíte splátky úveru banke načas.

ZDROJ: FINANCAHITPARA­DA.SK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba