Úroky na hypotékach znížili už všetky banky

Banky sa s príchodom jesene začali predháňať v znižovaní úrokov pri úveroch na bývanie. Súťaž vyvolala politika lacných peňazí zo strany Európskej centrálnej banky.

27.09.2012 12:02
hypotéka, stavebné, sporenie, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výsledkom je, že mesačná splátka hypotéky môže byť teraz aj o niekoľko desiatok eur nižšia v porovnaní s letnými úvermi a ušetriť môžu aj majitelia existujúcich hypoték, ktorým sa končí fixácia. Banky tiež pri úrokoch prestávajú klásť dôraz na to, koľko záujemca o úver zarába.

K výhodnému úveru na bývanie sa na rozdiel od minulosti môže dostať aj človek s nižším príjmom, aj keď banka zrejme obmedzí výšku pôžičky. Banky nižšie úroky pre všetkých klientov ponúkajú zatiaľ v dočasných akciách. „Do konca októbra ponúkame hypoúver s fixovanou úrokovou sadzbou na tri roky vo výške 3,99 percenta ročne, ktorá je platná pre každého klienta,“ povedala Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Ešte v lete boli na trhu bežné úroky na úrovni piatich percent.

Ušetriť na výhodných akciách môžu aj ľudia s končiacou sa dobou fixácie úrokovej sadzby hypotéky. „Odchodom do lacnejšej banky som ušetrila na splátkach približne 31 eur za mesiac,“ hovorí Zdenka Nem cová z Martina. Iniciatíva zostáva často na ľuďoch. Niektoré banky totiž bez toho, že by klienti pohrozili odchodom ku konkurencii, nechcú znižovať úroky.

Konkrétne ak do splatenia 45-tisícovej hypotéky ostáva 10 rokov, pri ročnom úroku 5,3 percenta je mesačná splátka 486 eur. Tomu istému klientovi pri úroku 3,9 percenta mesačná splátka klesne na 455 eur. Podľa zákona pri predčasnom splatení hypotéky v období zmeny fixácie nesmú banky od ľudí pýtať za tento úkon žiadne poplatky. Napriek tomu sa stávajú prípady, keď pracovníčky ľuďom nejasne vysvetlia, na čo majú zadarmo nárok a snažia sa od nich vylákať poplatky.

Slovenské banky poplatky, naopak, bez problémov odpúšťajú pri získavaní nových klientov. „Trvale bez spracovateľského poplatku poskytujeme úver na bývanie na vyplatenie úveru z inej banky. Tento úver je možné získať aj bez znaleckého posudku, aj bez listu vlastníctva a bez potvrdenia o príjme,“ povedal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. Viaceré banky v rámci jesenných akcií odpúšťajú spracovateľský poplatok všetkým klientom.

„Ak žiadatelia využijú súčasnú ponuku banky, do konca októbra získajú stopercentnú zľavu z poplatku za poskytnutie hypotéky,“ dodala Ďuďáková. Na podobnú výhodu sa ľudí k sebe snaží nalákať aj ČSOB banka či Tatra banka. „Pri hypotékach odpúšťame tri mesačné poplatky. Každá z odpustených splátok môže byť až do výšky päťsto eur a celkovo je tak možné ušetriť tisícpäťsto eur,“ povedala Zuzana Eliašová, hovorkyňa ČSOB banky.

Banky však súčasnými akciami stále nedosahujú rekordne nízke úroky pri hypotékach spred obdobia dvoch rokov. Volksbank Slovensko vtedy totiž všetkým ľuďom ponúkala historicky najnižší úrok na úrovni troch percent. Dnes pritom Európska centrálna banka ešte viac tlačí do ekonomiky lacné peniaze. „Úrokové sadzby na úverových produktoch by vďaka ostatným opatreniam ECB na podporu likvidity mohli o niečo klesnúť,“ povedal Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky. „Predpokladáme, že počas jesenných mesiacov dôjde v dôsledku konkurenčného boja k zníženiu úrokových sadzieb z úverov obyvateľstvu oproti situácii v lete,“ myslí si aj Róbert Prega, hlavný ekonóm Tatra banky.

Podľa analytikov úroky v porovnaní s minulosťou výraznejšie neklesajú pre spomaľovanie ekonomického rastu a následnú hrozbu rastúcej nezamestnanosti. „Sme svedkami citeľného ochladenia hospodárskej aktivity na našich najdôležitejších exportných trhoch, ktoré už aj v prvom polroku tohto roka pocítilo v poklese priemyselnej produkcie sedem z pätnástich odvetví priemyslu,“ povedal Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank Slovensko.

V priemysle pracuje viac ako štvrtina zamestnancov slovenského hospodárstva. „Oslabenie exportného priemyslu tak sprostredkovane predstavuje riziko aj pre vývoj na trhu práce. Zhoršenie vyhliadok na trhu práce obratom znamená zhoršenie kreditného rizika domácností. To sa podpisujepod zvýšenie rizikových prirážok požadovaných za podstúpenie kreditného rizika,“ dodal Vaňo. Banky si tak vyššími úrokmi snažia vytvoriť finančný vankúš na krytie nesplácaných úverov ľuďmi prepustenými z práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba