Banka žiadala sporný poplatok, ľudia hromžia

Banky nachádzajú spôsoby, ako od ľudí pýtať pri predčasnom splatení úveru poplatky, aj keď štát to zakázal. Bezplatné predčasné vyplatenie hypotéky má ľuďom umožniť nahradiť existujúcu hypotéku s vysokým úrokom. To, že poplatky sú v hre naďalej, dokazuje prípad z Martina.

12.09.2012 20:00
poplatok, poplatky, euro, eurá, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto
debata (44)

„Zamestnankyňa Slovenskej sporiteľne žiadala poplatok 99 eur za vyčíslenie zostatku úveru do budúcnosti. Nepomohla ani argumentácia, že v období zmeny fixácie úrokovej sadzby nemôže banka za predčasné splatenie úveru účtovať žiadne poplatky,“ povedala pre Pravdu Zdenka Nemcová z Martina. Prístup banky sa zmenil, až keď sa o situáciu začali zaujímať médiá, a zrazu už nebol problém vybaviť predčasné vyplatenie hypotéky bez zaplatenia čo i len jediného eura.

V tomto prípade ide o nedorozumenie zo strany klienta, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou nesprávne vyhodnotil informácie, ktoré dostal od zamestnankyne pobočky," tvrdí Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Podľa cenníka banky poplatok 99 eur neplatí pre úvery na bývanie, ak klient o vyčíslenie požiada k nasledujúcemu obchodnému dňu po uplynutí doby fixácie. „Naša banka dodržiava zákon. Umožňuje klientom v čase refixácie splatiť úver bez poplatku a neúčtuje žiadny poplatok ani za vyčíslenie zostatku úveru ku dňu refixácie, ani pri vyplácaní hypotéky iným úverom,“ dodal Frimmer.

Bežní ľudia z cenníka banky nepochopia, kedy majú nárok na bezplatné vyplatenie hypotéky a v akom prípade musia zaplatiť 99¤eur. „V každom prípade nám to mala vysvetliť zamestnankyňa banky, ale tá nám stále len hovorila, že sumu 99¤eur musíme zaplatiť, a to sme v pobočke boli aj s naším finančným poradcom,“ hovorí Nemcová.

Možnosť vyplatiť bez poplatkov starú hypotéku novou zaviedla ešte minulá pravicová vláda. Jeden z autorov zmien finančný dom za takéto správanie kritizuje. „Banky sa môžu snažiť prekabátiť klientov doslovným vykladaním zákona alebo budú ľudí informovať v duchu tohto zákona. Nakoniec sa to obráti proti nim a takýmto prístupom len stratia dôveru svojich klientov,“ povedal poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ).

Štát sa doslovnému vykladaniu zákona zo strany finančných domov bráni aj ďalšími zmenami platnými od septembra. „Banky musia písomne informovať dva mesiace dopredu svojich klientov o zmene úrokovej sadby a všetky práva ľudí musia byť uvedené vo všeobecných obchodných podmienkach,“ dodal Beblavý.

Slovenská sporiteľňa, naopak, vidí chybu na strane poslancov prijímajúcich zákon o bankách. „Banka dodržiava platné zákony a klientov korektne informuje o tom, čo z nich pre klienta vyplýva. Ak je zákon pre ľudí niekedy nezrozumiteľný, je to zodpovednosť politikov, pričom práve poslanec Beblavý bol jedným z autorov,“ uzavrel Frimmer.

Získaním najvýhodnejších úrokov pritom ľudia ušetria aj desiatky eur na mesačnej splátke. Pani Nemcovej ostávalo splatiť ešte 45-tisíc eur za desať rokov. Vybratím najvýhodnejšieho úroku na trhu dokázala na splátkach ušetriť približne 32 eur za mesiac.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba