Úroky na hypotékach začínajú výrazne klesať

Slovenské banky konečne začali reagovať na politiku lacných peňazí Európskej centrálnej banky. Jesennú úrokovú vojnu v znižovaní úrokov ako prvá odštartovala Tatra banka, ku ktorej sa chcú pridať aj ďalšie.

05.09.2012 20:00 , aktualizované: 06.09.2012 08:00
hypoteka, uver, stavebne, sporenie, percento, urok Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Tatra banka znížila pri hypotékach úroky fixované na tri roky z úrovne asi päť percent na 4,05 percenta ročne. Kto v lete odložil kúpu bytu na hypotéku na teraz, môže tak na mesačných splátkach ušetriť desiatky eur a rovnako tak aj ľudia s existujúcimi hypotékami, ktorým sa končí fixácia.

Pri pôžičke 70-tisíc eur splatnej o dvadsať rokov zaplatí pri 5-percentnom úroku klient banky mesačne 465 eur. Ak finančný dom zníži úrok o jedno percento, klient mesačne zaplatí o 39 eur menej a jeho mesačná splátka bude 426 eur. Napriek zlacneniu však slovenské hypotéky budú stále patriť k najdrahším v eurozóne. Pri štvorpercentných úrokoch sú tiež ešte ďaleko za historicky najnižšími ponukami. V roku 2010 najnižší úrok až na úrovni troch percent ponúkla ľuďom Volksbank Slovensko.

Ďalší vývoj závisí od toho, či vo štvrtok Európska centrálna banky zníži základnú úrokovú sadzbu z 0,75 na 0,5 percenta a začne nakupovať dlhopisy zadlženého Španielska a Talianska. Riešenie dlhovej krízy s inflačným rizikom by malo naštartovať ekonomiky a zlacnieť úvery.

„Základná sadzba Európskej centrálnej banky je len jedným z faktorov ovplyvňujúcich konečný úrok pre klienta,“ upozornil Juraj Barta, riaditeľ analýz trhu v Slovenskej sporiteľni. Dôležitejším faktorom sú rizikové prirážky, teda napríklad výška úrokov slovenských štátnych dlhopisov či schopnosť klientov splácať banke požičané peniaze. „Tu zatiaľ nie je jednoznačný signál upokojenia situácie, aj keď je pravda, že v porovnaní s júlom sa situácia zlepšila,“ dodal Barta.

Úroky pri hypotékach idú znižovať aj ďalšie banky. „ČSOB pripravuje výhodné úrokové sadzby a ďalšie benefity, o ktorých budeme informovať už v najbližších dňoch,“ potvrdila Zuzana Eliašová, hovorkyňa ČSOB finančnej skupiny. Pri spotrebných úveroch zas pôžičky za úrok už od 8,9 percenta pripravila OTP Banka Slovensko. Banky nie sú jednotné v názore, či úroky môžu znižovať aj naďalej až na historicky najnižšiu úroveň.

„Vylúčiť sa to nedá, ale pravdepodobnejší scenár sa mi javí, že až tak nízko sadzby neklesnú, pretože na rozdiel od roku 2010 sa makroekonomické prostredie ani rizikové náklady na klientov zlepšovať zrejme nebudú a zároveň bankám klesajú zisky a stúpajú náklady na kapitál aj kvôli bankovému odvodu,“ povedal Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky.

Finančné domy sa ale zhodujú v tom, že úroky pri úveroch pre ľudí zamieria nadol.

„Po lete vždy prichádza obdobie, keď ľudia chcú viac realizovať svoje potreby ohľadne bývania. Na túto skutočnosť banky reagujú rôznymi akciami, čím sa snažia týchto klientov pritiahnuť práve k sebe,“ povedal Štefan Panenka, riaditeľ odboru produktov v Slovenskej sporiteľni. Prvé jesenné mesiace sú totiž z pohľadu predaja hypoték po jari druhým najvýznamnejším obdobím roka.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba