Záujem o hypotéky zo strany singles stúpa

Jednočlenných „singles“ domácností každoročne pribúda -takmer polovicu všetkých hypoték si berú žiadatelia sami. Náklady na splácanie si môžu znížiť dobre zvolenou hypotékou.

30.09.2019 08:20
hypotéka, stavebné, sporenie, nehnuteľnosť Foto:
Zaujímavosťou je, že až dvadsať percent žien, ktoré čerpajú úver samostatne, sú rozvedené.
debata
Silnejúca generácia „singles“ hľadá menšie, no praktické a komfortné bývanie. Obe pohlavia doň zhodne investujú až po tridsiatke. Muži sa na investíciu do bývania odhodlajú v 35 rokoch, ich dámske náprotivky ešte o rok neskôr. A svoju novú nehnuteľnosť neváhajú financovať hypotékou.

Do vlastného s hypotékou

„Singles muži si podľa našich štatistík požičiavajú v priemere 77 220 eur, ženy sú skromnejšie a ich hypotéky sú v priemere o 11 600 eur nižšie,“ opisuje Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank. Obe pohlavia sa však líšia tým, do čoho investujú. Až polovica mužov do rodinného domu, zatiaľ čo šesť z desiatich single žien naopak preferuje bývanie v byte. Oproti tomu manželské páry preferujú bývanie v rodinnom dome a ich priemerný vek pri žiadosti o úver je 37 rokov.

„Rozdiel vo výške hypotéky singles a párov nie je nijako dramatický, v prípade dvojíc je priemer 88 800 eur. O to dôležitejšie je pre tých, ktorí sú na splácanie sami, získať výhodné podmienky. S našou hypotékou si môžu za 0,89 % p. a. zafixovať výhodné splátky pokojne aj na desať rokov dopredu,“ dodáva Ďudáková.

Zaujímavosťou je, že až dvadsať percent žien, ktoré čerpajú úver samostatne, sú rozvedené. Rozvedených mužov čerpajúcich hypotéku je pritom len do troch percent. „Muži sú vo všeobecnosti v rodine tými, ktorí prijímajú finančnú zodpovednosť, a teda aj úlohu hlavného dlžníka, v prípade párov je to v 85 % prípadov. Pri odlúčení je to práve muž, ktorý vo väčšine prípadov pokračuje v splácaní úveru a nežiada o nový úver ako singles, táto úloha potom pripadne žene,“ vysvetľuje Ďuďáková rozdiel v čerpaní úveru rozvedených.

Vybavenie kuchyne je dôležitejšie pre mužov

Nielen singles generácia chce bývať komfortne. Najviac sa to prejavuje na vybavení kuchyne. Viac do nej investujú muži. A to dokonca až o 5,5-tisíc eur viac oproti dámam, ktoré by na vybavenie kľúčovej miestnosti domácnosti vynaložili podľa prieskumu v priemere len 4 000 eur. Ukázal to prieskum uskutočnený v susedných Čechách, ale podobný trend je možne sledovať aj na Slovensku.

„Priotm prieskum u susedov ukázal, že ženy stále trávia v kuchyni oveľa viac času než páni. Až 90 % z nich varí denne alebo niekoľkokrát týždenne, v prípade mužov sú to len tri štvrtiny,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková.

Muži diskutujú o vybavení kuchyne so svojou partnerkou a nechajú sa ovplyvniť ženským dorazom na kvalitu a praktickosť. Dôvodom vyšších výdavkov na kuchyňu je však pánska posadnutosť technológiami, ktoré ju dokážu značne predražiť. Pre ženy je však dôležitejšie množstvo úložných priestorov a veľkosť pracovnej plochy. Muži zase dávajú prednosť kvalite použitých materiálov, naznačuje prieskum.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach
debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #hypotéka #úver na bývanie