O koľko ešte zdražejú byty? V Bratislave sa na 3-izbový robí 12 rokov

To, o koľko ešte stúpne cena nehnuteľností bude závisieť aj od Johnsona, Trumpa a Si Ťin-pchinga.

05.09.2019 13:11
byt, reality, panelák, hypotéka Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Keďže sú ceny nehnuteľností u nás v porovnaní s priemerným príjmom vysoké, väčšina Slovákov si musí na bývanie požičať. Viac ako 12 rokov by musel obyvateľ hlavného mesta s priemerným bratislavským príjmom celú svoju čistú mzdu odkladať bokom, aby si mohol kúpiť 3-izbový byt s veľkosťou 70 m2.

Druhé miesto v rámci rebríčka najdlhšie pracujúcich na spomínaný byt vo svojom regióne obsadili Prešovčania, ktorí by museli odkladať jednu celú čistú priemernú mzdu takmer desať rokov. Trnavčania a obyvatelia Žiliny by pri svojej priemernej čistej mzde pracovali na rovnaký byt deväť rokov, Košičania osem a pol roka, Nitrania takmer osem, Bystričania a Trenčania viac ako sedem rokov.

„V porovnaní s priemerným príjmom sú ceny bytov privysoké. Väčšina obyvateľov túžiacich po vlastnom bývaní je preto odkázaná siahnuť po úvere,“ konštatuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Ceny nehnuteľností pritom kontinuálne rastú. V priemere za byty už zaplatíme o 14,2 percenta viac ako historické maximum z roku 2008.

Podľa analytičky ťažko predpokladať, kedy dôjde k poklesu cien. „Závisí to od viacerých externých faktorov, ktoré ovplyvňujú to, ako sa darí našej ekonomike. Náš hospodársky rast totiž bude závisieť aj od toho, ako sa vyriešia zahranično-obchodné vzťahy medzi USA a Čínou a akou formou odíde Veľká Británia z Európskej únie. Ale taktiež od toho ako sa bude dariť nemeckej ekonomike, kam smeruje viac ako pätina nášho vývozu,“ vysvetľuje Lucia Dovalová.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byty #hypotéka #cena nehnuteľností