Ako ušetriť tisíce eur za hypotéku

Platíte za svoju hypotéku každý mesiac vysoké splátky, ktoré vám veľmi „nevoňajú“? Zmeňte to!

12.02.2019 10:00
hypotéka, úver, zmluva, advokát, notár Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Vďaka rekordne nízkym úrokovým sadzbám si Slováci minulý rok brali nové hypotéky, alebo refinancovali svoje staré, oveľa lacnejšie ako kedykoľvek predtým. A hoci banky posledné mesiace kvôli zákonným opatreniam na úveroch na bývanie sprísnili podmienky, stále je ideálny čas preniesť si svoju starú, nevýhodnú hypotéku do novej banky a pritom ušetriť tisícky eur.

Banky začnú dvíhať sadzby

Podľa najnovších zverejnených údajov Národnej banky Slovenska objem úverov na bývanie ku koncu minulého roka stúpol v medziročnom porovnaní o 11,6 % a ku koncu decembra dosiahol 27,6 mld. eur. Banky sa v druhej polovici minulého roka doslova „bili“ o klientov a priemerné úroky na nových hypotékach tak klesali na rekordne nízke úrovne.

Odborníci však naznačujú, že extrémne nízke sadzby v ďalších mesiacoch banky už nemusia vedieť udržať, práve naopak, už teraz sa začínajú pripravovať na ich zvyšovanie. Preto je ideálne poobzerať sa po výhodnej hypotéke čím skôr a vybrať si takú banku, ktorá medzi klientmi nerobí rozdiely a s ktorou nebudete musieť výhodný úrok zložito vyjednávať.

Lacnejšia hypotéka

Po lacnejšej hypotéke sa teda oplatí poobzerať práve teraz. Refinancovaním hypotéky môžete získať oveľa nižší úrok, a teda aj lepšiu splátku. „Pri prenose hypotéky dokážu klienti ušetriť na splátkach desiatky eur mesačne a celková úspora za celú splatnosť hypotéky sa tak pohybuje až v tisíckach eur," vysvetľuje Ľuboslava Šillerová, PR špecialistka z Prima banky, ktorá na hypotékach poskytuje rovnaké úroky pre každého.

Prenos hypotéky pritom môže byť oveľa rýchlejší a jednoduchší ako si možno myslíte. Banky sa totiž snažia klientom refinancovanie čo najviac uľahčiť, aby ich neodradili žiadne zdĺhavé vybavovačky. „Pri refinancovaní hypotéky žiadatelia nepotrebujú žiadne nové doklady, stačí im pôvodná úverová a záložná zmluva, a pôvodný znalecký posudok, ak ho majú k dispozícii,” opisuje Šillerová. S novou úverovou zmluvou tak môžete odísť už pri prvej návšteve pobočky, bez zbytočného dokladovania a papierovania.

Pozor na úroky “od”

Pri výbere hypotéky si poriadne posvieťte na ponuky bánk a dávajte pozor hlavne na hypotéky s úrokom „od“. Mnohé banky totiž v reklame uvádzajú iba najnižšie sadzby, ktoré však v skutočnosti poskytujú iba vybraným klientom. Často ich dostanú len žiadatelia s vyšším príjmom alebo z lepšej lokality, prípadne ľudia u nich kvôli lepšej sadzbe musia splniť viacero dodatočných, komplikovaných podmienok.

Sú však aj banky, ktoré sú férové a na hypotékach dávajú rovnaké úroky pre všetkých. Medzi klientmi nerobia rozdiely a každý jeden tak z banky odchádza s rovnakou výhodnou hypotékou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úroky #prenos hypotéky