Komu sa oplatí preniesť hypotéku do inej banky?

Znížiť si splátku hypotéky o desiatky eur či skrátiť si dobu splatnosti. Ale hlavne zaplatiť banke za hypotéku o tisíce eur menej. To všetko je možné vďaka presunu hypotéky do inej banky.

05.09.2018 06:00
banky, hypotéky, nehnuteľnosť, Foto:
Viaceré banky pri refinancovaní úveru nevyžadujú ani nový znalecký posudok.
debata (1)

Veľkú vlnu refinancovania spustila pred dvoma rokmi novela zákona, ktorá znížila poplatok za predčasné splatenie úveru na maximálne jedno percento. Vďaka tomuto obmedzeniu poplatku je možné refinancovať hypotéku kedykoľvek, nielen pri výročí fixácie. Navyše niektoré banky núkajú klientom, ktorí si k nim prenesú úver, uhradenie poplatku za predčasné splatenie.

Viaceré banky pri refinancovaní úveru nevyžadujú ani nový znalecký posudok, prípadne ho klientovi vyplatia alebo ocenia nehnuteľnosť interným znalcom. To znamená, že človek, ktorý využije tieto výhody, zaplatí pri prenose hypotéky do inej banky len poplatok za vklad záložného práva do katastra nehnuteľností vo výške 66 eur a osem eur za list vlastníctva.

Podľa výkonného riaditeľa portálu Finančný kompas, ktorý porovnáva aj hypotéky jednotlivých bánk, sa oplatí refinancovať úver na bývanie z dvoch dôvodov. „Prvý dôvod je úspora nákladov vďaka nižšej úrokovej sadzbe. Druhý, nemenej relevantný dôvod môžu byť očakávania klienta ohľadom nárastu úrokových sadzieb na trhu v blízkej budúcnosti. Inými slovami, človek môže očakávať, že v čase jeho refixácie môžu byť úrokové sadzby výrazne vyššie ako dnes a tak si radšej už dnes zafixuje súčasné, historicky najnižšie úrokové sadzby,“ vraví Ovčarik.

Okrem samotnej mesačnej úspory, ktorú pri refinancovaní úveru vďaka nižšej úrokovej sadzbe získame, sa treba pozrieť aj na to, že pri nižšom úroku rýchlejšie klesá náš dlh. Napríklad, ak niekto v súčasnosti dlhuje banke 80-tisíc eur a úver má platiť ešte 20 rokov, v prípade úrokovej sadzby 1,7 percenta bude po štyroch rokoch dlhovať ešte 66 097 eur. Ak by mal úrokovú sadzbu vo výške jedného percenta, jeho dlh po štyroch rokoch by dosiahol 65 253 eur. To znamená, že bude banke dlhovať o 844 eur menej napriek tomu, že banke zaplatí za tento čas na splátkach o 1 225 eur menej ako pri vyššom úroku.

Keďže klient, ktorý si prenesie hypotéku, zväčša zmení úplne svoju hlavnú banku, mal by si všímať aj ďalšie produkty, ktoré táto nová banka poskytuje. „Preto sa oplatí pozrieť aj na bežný účet, jeho predplatené služby vrátane ceny, blízkosť najbližšej pobočky kvôli servisu, a podobne,“ povedal Ovčarik. Väčšina bánk má totiž v balíku služieb zahrnuté len výbery z vlastného bankomatu. Ak ho klient nemá nablízku, musí platiť poplatky za výbery z cudzích bankomatov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #porovnanie hypoték