Kto najviac doplatí na zmeny v hypotékach?

Už od júla budú musieť banky poskytovať úvery podľa nových pravidiel. Celkový dlh žiadateľa by nemal prekročiť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu a väčšina klientov bude potrebovať pri kúpe nehnuteľnosť aspoň 20 percent vlastných peňazí.

19.06.2018 10:48
byt, dom, hypotéka, hádka Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Podľa analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika budú mať najväčší problém s novými obmedzeniami obyvatelia dvoch najväčších slovenských miest. V Bratislave a Košiciach sú totiž najdrahšie byty a ľudia, ktorí si tu chcú kúpiť byt, budú veľakrát musieť siahnuť po menšom byte, ako by si mohli dovoliť kúpiť dnes.

Problém s kúpou nehnuteľnosti budú mať predovšetkým mladí ľudia. „Mladý pár, ktorý len začína pracovať, môže mať od júla problém kúpiť si dvojizbový byt v Bratislave. Ešte horšie na tom bude mladá dvojica s malým dieťaťom a partnerkou na materskej dovolenke. S priemernou bratislavskou mzdou si nedokážu kúpiť väčší ako 1-izbový byt. A ich úverová situácia sa nezlepší, kým nezačne partnerka pracovať,“ vraví Búlik.

„Podobná situácia nastane aj v Košiciach. Akurát mladý pár absolventov si bude môcť v porovnaní s bratislavskými spolužiakmi kúpiť o niečo väčší byt,“ dodal Búlik. Každý ďalší úver, ktorý už žiadatelia majú, ich pri výbere hypotéky ešte viac obmedzí.

Lepšie na tom budú žiadatelia v prípade, že obaja pracujú. Napríklad pracujúci pár bez detí v prípade, že poberajú priemernú mzdu v danom regióne, si v Bratislave i Košiciach bude môcť aj po zmenách dovoliť kúpiť štvorizbový byt. V prípade, že obaja pracujú a majú dve deti, mali by dosiahnuť v oboch mestách na trojizbový byt.

„Ľuďom, ktorí majú zamestnanie na dobu neurčitú a plánovali kupovať v blízkej dobe byt, radím poponáhľať sa s úverom. Pri júnovom úvere banka ešte nebude posudzovať ich celkovú zadlženosť, preto budú môcť získať maximálny úver podľa svojho príjmu. A ak ešte nemajú vybranú nehnuteľnosť, stačí, ak do konca júna iba podpíšu úverovú zmluvu a budú mať šesť mesiacov na výber bytu alebo domu a vyčerpanie schváleného úveru. Takúto ‚hypotéku naopak‘ však ponúka len zopár bánk na trhu,“ vraví Búlik.

Kto chce využiť ešte súčasnú priaznivejšiu situáciu pri poskytovaní úverov, by nemal preceniť svoje možnosti a príliš sa zadlžiť. „Mnoho ľudí zabúda, že hypotéka je dlh takmer na celý život a záväzok, ktorý musíte splácať za každých okolností. Ak človek potrebuje bývanie, ideálne je hľadať riešenie, ktoré finančne zvládne bez ohľadu na limity NBS. Mojim klientom radím, aby ich splátka za byt nepresahovala tretinu príjmu. A zároveň by si mali byť schopní tvoriť rezervu a dlhodobo sporiť. A zabudnúť netreba ani na poistenie pre prípad vážnej choroby a invalidity s poistnou sumou adekvátnou výške úveru, ktoré vám môže zachrániť strechu nad hlavou,“ hovorí Búlik z OVB.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #hypotéka #NBS