Koľko zaplatíte, ak si zafixujete úrok na desať rokov?

V posledných rokoch sa úroky z hypotekárnych úverov neustále znižovali. Ekonómovia však tvrdia, že tomu je koniec a dlžníci by sa mali pripraviť na rast úrokov.

30.05.2018 11:23
dom, hypotéka, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým doteraz si väčšina ľudí volila kratšiu viazanosť úrokovej sadzby, dnes sa začínajú mnohí dlžníci obzerať aj po dlhších viazanostiach. Doteraz sa totiž kratšie viazanosti vyplatili. Keď banka napríklad po roku alebo po troch rokoch prehodnocovala úrok, zvyčajne ho klientovi znížila a ten vďaka tomu platil nižšiu mesačnú splátku.

Kto sa rozhodne pre dlhšiu viazanosť úrokovej sadzby, musí počítať s tým, že to nebude zadarmo. Jeho úrok bude výrazne vyšší, ako keby si ho zafixoval na kratšie obdobie. Podľa porovnania portálu Finančný kompas, ak si niekto v súčasnosti požičia 60-tisíc eur so splatnosťou 20 rokov, pričom si sadzbu zafixuje na tri roky, môže získať úrok od 0,79 percenta. Získanie tohto úroku je podmienené poistením, ktoré stojí tri percentá z výšky úveru. Všetky banky by pritom v súčasnosti takémuto žiadateľovi dali úrok maximálne 1,5 percenta. Jeho mesačná splátka by sa tak pohybovala od 270,35 eura pri najlacnejšej banke po 289,53 eura pri najdrahšej

V prípade, že by sa tento žiadateľ rozhodol zafixovať si úrok na desať rokov, musí počítať s výrazne vyššími sadzbami. Najlacnejšia ponuka je v tomto prípade podľa Finančného kompasu 1,89 percenta. Aj tu je treba počítať s povinným poistením. Všetky ostatné banky by tomuto záujemcovi o úver ponúkli úrok od 2,20 percenta po 2,79 percenta. Mesačná splátka by tak pri desaťročnej fixácii dosiahla úroveň od 300,41 eura po 326,49 eura.

Keďže za desaťročnú viazanosť úroku si treba výrazne priplatiť, pre mnohých žiadateľov môže byť zaujímavé zvoliť päťročnú fixáciu. Pri nej sa úroky pohybujú od jedného po 1,79 percenta a výška mesačnej splátky tak dosahuje 275,94 eura až 297,32 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úrokové sadzby