Ďalšia banka zlacnila hypotéky

Mnohí ľudia majú pravdepodobne poslednú šancu získať hypotéku za súčasných podmienok. Od júla sa totiž sprísnia podmienky poskytovania hypoték, vďaka čomu si viacerí budú musieť požičať nižšiu sumu alebo odložiť vlastné bývanie na neskôr.

02.05.2018 12:57
hypotéka, nehnuteľnosť, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Banky chcú posledné dva mesiace do sprísnenia podmienok využiť a lákajú záujemcov o úver rôznymi akciami. Po tom, ako v apríli hypotéky zlacnila UniCredit Bank, sa od mája pridala aj Slovenská sporiteľňa. Klientom aktuálne ponúka úrokovú sadzbu od 1,19 percenta pri ročnej a trojročnej fixácii úroku. Banka zároveň za žiadateľov o úver vybaví znalca a vybaví i zaplatí vklad do katastra.

Sporiteľňa zároveň láka na znížený poplatok za spracovanie úveru vo výške 89 eur bez ohľadu na výšku požičanej sumy. V prípade, že si niekto do Slovenskej sporiteľne prenesie úver z inej banky, nemusí vôbec platiť poplatok za spracovanie úveru. Banka zároveň sľubuje, že klientom v prípade refinancovania preplatí poplatok za predčasné splatenie súčasnej hypotéky až do výšky jedného percenta za predpokladu, že si prenesenie hypotéky vybavia sami.

Podľa porovnania portálu Finančný kompas má vďaka tejto akcii Slovenská sporiteľňa v súčasnosti piatu najlacnejšiu hypotéku na bývanie v prípade fixácie sadzby na tri roky. Klient, ktorý si požičia 60-tisíc eur na 20 rokov, vráti banke navyše na úrokoch a poplatkoch 7 452 eur.

Najlacnejší úver podľa Finančného kompasu ponúka UniCredit Bank, ktorá má aktuálne najnižšiu úrokovú sadzbu na trhu vo výške 0,79 percenta. Pri úvere vo výške 60-tisíc eur na 20 rokov to predstavuje preplatenie 5 424 eur. Získanie tohto úroku je však podmienené poistením hypotéky, ktoré stojí tri percentá z požičanej sumy. To znamená, že pri úvere vo výške 60-tisíc eur zaplatí klient za poistenie celkovo 1 800 eur. O túto sumu si síce možno navýšiť úver, ale v takom prípade klient bude musieť platiť úroky aj z poistenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #Slovenská sporiteľňa #UniCredit Bank