Hypotéka za 0,79 percenta. Začína sa ďalší súboj bánk?

Úrokové sadzby z úverov by mali ísť postupne hore. Zhodujú sa na tom viacerí analytici. Banky sa však snažia získať nových klientov a najväčším lákadlom je práve nízka úroková sadzba.

05.04.2018 11:26
hypotéka, byt, nehnuteľnosť, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

UniCredit Bank znížila úrokové sadzby z hypotekárnych úverov od 1. apríla na 0,79 percenta. Takúto sadzbu ponúka pri úveroch s trojročnou viazanosťou úroku. „Úrokové sadzby hypoték spadli na najnižšiu úroveň v novodobej histórii banky“, povedal člen predstavenstva a riaditeľ retailového a privátneho bankovníctva UniCredit Bank Tomáš Drábek.

V prípade štvorročnej fixácie môžu klienti získať úrok 0,89 percenta ročne a pri fixácii na 5 rokov úrokové sadzby začínajú na hranici 1,09 percenta. V prípade, že si chce niekto zafixovať úrokovú sadzbu na sedem rokov, môže získať úrok 1,59 percenta a pri fixácii na desať rokov je úrok 1,89 percenta.

Takéto úroky ponúka UniCredit klientom, ktorí si v banke zároveň s hypotékou uzatvoria aj poistenie schopnosti splácať úver a otvoria si U konto, na ktoré budú mesačne posielať aspoň 1,5 násobok splátky. Ľudia, ktorí si neuzatvoria toto poistenie, môžu získať úrokové sadzby od 1,19 percenta ročne v prípade trojročnej fixácie sadzby.

Už v júli príde ďalšie sprísnenie podmienok pri poskytovaní hypoték. Národná banka Slovenska úplne zakáže poskytovanie hypoték, ktorých výška prekračuje 90 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. Výrazne sa obmedzia aj úvery nad 80 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. Zároveň si klienti nebudú môcť požičať viac ako 8-násobok ich čistého ročného príjmu. Mnohí ľudia sa preto snažia využiť zvyšný čas, aby získali úver za menej prísnych podmienok. „V UniCredit Bank sme znížili úrokové sadzby preto, aby klienti, ktorí uvažujú nad hypotékou, využili tento čas a získali ju za mimoriadne výhodných podmienok“, vraví Drábek.

Podľa porovnania portálu Finančný kompas, ktorý porovnáva produkty bánk, ponúka UniCredit vďaka poslednému zníženiu úrokových sadzieb najlacnejšie hypotéky na trhu. Ak by si niekto požičal 60-tisíc eur na 20 rokov, tak na úrokoch banke za celý čas preplatí 5 424 eur. To by platilo však len v prípade, ak by sa po celý čas úroková sadzba vôbec nezmenila. Úrok nižší ako jedno percento v súčasnosti ponúka už len Poštová banka. Klienti si tu môžu zobrať úver s úrokom 0,95 percenta, čo znamená, že za úver vo výške 60-tisíc eur na 20 rokov banke na úrokoch zaplatia 5 904 eur.

V prípade, že do celkových nákladov započítame aj poistenie schopnosti splácať úver, ktoré je pre získanie úroku vo výške 0,79 percenta potrebné, tak celková preplatenosť bude v prípade Poštovej banky nižšia. Ak by si napríklad niekto v UniCredit Bank chcel požičať 60-tisíc eur, poistenie ho bude stáť 1 800 eur. Keďže sa táto suma platí hneď pri čerpaní úveru, môže si klient o ňu navýšiť hypotéku. Ak bude banke splácať 61 800 eur, za 20 rokov pri úroku 0,79 percenta zaplatí banke navyše o 67 387 eur. Teda pôvodných 60-tisíc eur preplatí o viac ako 7-tisíc eur.

Aj keď je UniCredit prvou bankou, ktorá sa zapojila do jarného súboja o klientov, súčasná situácia na trhu pravdepodobne donúti aj ďalšie banky k zlacňovaniu hypoték.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úrokové sadzby #UniCredit