Od januára budú hypotéky nedostupnejšie

Začiatkom roku sa znovu sprísni poskytovanie hypoték. Národná banka Slovenska tak chce zastaviť rýchle zadlžovanie sa ľudí. Podľa NBS totiž tempo rastu dlhov prevyšuje rast ekonomiky.

22.12.2017 10:25
dane, odvody, účtovník, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

„V roku 2017 sa potvrdilo, že Slovensko je jedinou krajinou EÚ, v ktorej sa zadlženosť domácností každým rokom zvyšuje nepretržite od roku 2005. Ekonomická teória hovorí, že nepriaznivé dopady na ekonomický rast sa začínajú objavovať pri zadlžení 30 percent k HDP. Na Slovensku sú domácnosti dnes zadlžené na úrovni 40 percent HDP a podiel stále stúpa,“ hovorí hlavný analytik TopForex Peter Bukov.

Od januára 2018 bude musieť žiadateľovi o hypotéku zostať po zaplatení splátky viac peňazí. Kým v súčasnosti mu musí po odrátaní splátky a životného minima zostať aspoň desať percent platu, od januára to bude 15 percent. Od júla 2018 sa táto rezerva zvýši až na 20 percent. Výsledkom bude, že viacerí ľudia si nebudú môcť požičať takú sumu, akú by chceli, respektíve si budú musieť zvoliť dlhšiu splatnosť úveru.

„Faktom je, že Slováci sa v posledných rokoch zadlžujú najrýchlejšie v Európe, čo nie je v poriadku. Preto je správne, že sa Národná banka snaží toto tempo zmierniť. Ľudia akoby zabudli, že úvery nie sú populárny módny doplnok, ale záväzok na dlhé roky dopredu. A aj keď našťastie niektoré banky požadujú od ľudí životné poistenie, stále je príliš málo ľudí zabezpečených tak, aby pri nečakanej udalosti neprišli o strechu nad hlavou,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Od januára začne platiť aj nová regulácia pri spotrebných úveroch. „Pre ľudí to znamená, že banky budú pri schvaľovaní spotrebného úveru pripočítavať k skutočným výdavkom ešte rezervu vo výške dvadsať percent. A potom, podobne ako pri úvere na bývanie, navýšia úrok o dve percentá, aby zistili, či dokážete splácať úver aj pri vyššom úroku,“ vysvetľuje zmenu Búlik. Pri výdavkoch budú banky počítať so životným minimom 200 eur na hlavného živiteľa, 140 eur na partnera a 90 eur na dieťa. Po odpočítaní životného minima banka vypočíta, koľko vám zostáva na splátku.

Prísnejšie poskytovanie spotrebných úverov postihne ľudí, ktorí si spotrebným úverom chceli dofinancovať hypotéku. Banky totiž boli nútené obmedziť poskytovanie úverov na bývanie, ktorých výška presahuje 80 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. To znamená, že väčšina ľudí musí mať aspoň 20 percent vlastných peňazí. Kto tieto peniaze nemal, mohol si ich požičať vo forme spotrebného úveru.

„Od nového roka bude dofinancovanie spotrebným úverom nedostupné pre ľudí, ktorí majú príjem takpovediac na hrane. Dôvodom je rezerva, ktorá sa samostatne posudzuje pri spotrebnom úvere aj pri úvere na bývanie. V takom prípade má človek dve možnosti: nájsť si lacnejšie bývanie alebo si znížiť úver vlastnými úsporami,“ tvrdí Marián Búlik z OVB.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #zadlžovanie #spotrebné úvery