Hypotéky pre mladých budú od januára výrazne nevýhodnejšie

Mladí ľudia, ktorí uvažujú nad zaobstaraním si vlastného bývania formou hypotéky, by sa mali poponáhľať. Súčasná podpora hypoték pre mladých skončí 31. decembra. Od januára budúceho roku sa štátny príspevok zmení na daňový bonus. Ten je v porovnaní so súčasnými dotovanými hypotékami výrazne nevýhodnejší.

29.11.2017 14:28
hypotéka, stavebné, stavba, stavebné povolenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika mladí ľudia, ktorí využijú daňový bonus, stratia za päť rokov pri 50-tisícovom úvere 1 694,32 eura v porovnaní s tým, keby si hypotéku zobrali ešte tento rok a využili štátny príspevok.

Kto chce využiť ešte súčasnú hypotéku so štátnym príspevkom, nemal by čakať na koniec mesiaca. „Kým v niektorých bankách stačí stihnúť podpis úverovej zmluvy do 31. decembra, v niektorých je rozhodujúci aj dátum podania žiadosti. Napríklad v Tatra banke do 15. decembra a v Slovenskej sporiteľni do 3. decembra. Žiadosť pritom musí byť kompletná vrátane rezervačnej zmluvy na nehnuteľnosť alebo zmluvy o budúcej kúpnej zmluve,“ hovorí Búlik.

Ľudia, ktorým banka schváli hypotéku ešte v tomto roku, získajú na prvých päť rokov zvýhodnenie ešte za súčasných podmienok. To znamená, že štát zníži úrok na hypotéke o dve percentá a samotná banka o jedno percento. Pri súčasných úrokoch tak mladí ľudia získajú hypotéku na prvých päť rokov veľakrát úplne bez úrokov.

Kto požiada o úver v budúcom roku, nezíska nižší úrok, ale môže využiť daňový bonus vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 eur ročne. V porovnaní so súčasným stavom však dlžníci prerobia. Bonus bude fungovať podobne ako daňový bonus na dieťa, pričom sa odráta až v daňovom priznaní. Na získanie bonusu bude treba splniť rovnaké podmienky, aké dnes platia pri dotovaných hypotékach. To znamená, že ho budú môcť získať ľudia do 35 rokov, ktorých príjem neprekračuje 1,3-násobok priemernej mzdy. Uplatniť si bonus bude možné na úvery v maximálnej výške 50-tisíc eur. Po novom však pri zvýhodnených úveroch vypadne možnosť nárokovať si odklad istiny alebo zníženie mesačných splátok až na polovicu pri narodení dieťaťa.

„Ak mladí ľudia reálne potrebujú vlastné bývanie, majú dostatočné úspory na dofinancovanie aspoň desiatich percent ceny bytu a výška splátky nepresahuje tretinu ich príjmu, odporúčam im čerpať hypotéku so štátnou podporou podľa súčasných podmienok. Mladí ľudia by sa však nemali zadlžovať unáhlene a viac ako skutočne potrebujú. Netreba zabúdať, že hypotéka je dlh, ktorý treba splácať dlhé roky bez ohľadu na to, aký má človek momentálny príjem či výdavky. Navyše, do svojich budúcich výdavkov by si klienti mali započítať aj rizikové životné poistenie pre vážne životné situácie. Poistné sumy odporúčam nastaviť adekvátne výške úveru,“ odporúča Marián Búlik z OVB.

Termíny, ktoré musíte splniť, ak chcete zvýhodnenú hypotéku za súčasných podmienok

ČSOB, UniCredit Bank: žiadosť o úver je nutné podať do 31. 12. 2017

OTP, VÚB: do 31. 12. 2017 musí byť podpísaná úverová zmluva

Tatra banka: do 15. 12. 2017 musí byť odoslaná žiadosť o úver vrátane kompletnej dokumentácie a následne do 31. 12. 2017 podpísaná úverová zmluva

Slovenská sporiteľňa: do 3. 12. 2017 musí byť podaná žiadosť a do 31. 12. 2017 podpísaná úverová zmluva

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýhodnená hypotéka