Hypotéky už lacnejšie pravdepodobne nebudú

Priemerný úrok, za ktorý dnes banky poskytujú nové hypotéky s ročnou až päťročnou viazanosťou sadzby dosahuje 1,73 percenta. Získať však možno aj úver s úrokom nižším ako jedno percento.

26.10.2017 10:15
hypotéka, stavebné, bývanie, úrok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ešte pred niekoľkými rokmi patrili slovenské hypotéky medzi najdrahšie v Európe, dnes to však už neplatí. Slovensko totiž prebehlo väčšinu európskych krajín. V eurozóne predstavovala priemerná sadzba v auguste dve percentá, v Nemecku to bolo 1,89 percenta a v Českej republike 2,04 percenta.

Podľa účastníkov Odbornej konferencie Fincentrum Bývanie na Slovensku v posledných rokoch sadzby klesali najmä preto, lebo sme dobiehali západnú Európu. Podľa analytikov však efekt dobiehania Európy už vyprchal. Rovnako tak priaznivý účinok extrémne uvoľnenej politiky Európskej centrálnej banky, ktorá do európskej ekonomiky tlačí nové peniaze. Sadzby preto začnú pravdepodobne čoskoro rásť. Povzbudí ich k tomu aj očakávané pritvrdzovanie politiky Európskej centrálnej banky.

Tempo rastu úrokov by ale nemalo byť nijako dramatické. Peter Hajko, člen predstavenstva Poštovej banky, odhadol rast sadzieb v budúcom roku na zhruba pol percentuálneho bodu. K výraznejšiemu posunu by sme museli vidieť zásadný zvrat v politike ECB, čo sa v najbližšom roku neočakáva.

Zmierniť nárast úrokov môže súboj bánk. „Pre banky sú hypotéky témou číslo jedna a bijeme sa medzi sebou aj o posledného klienta,“ vysvetlil dôvody poklesu úrokov v posledných rokoch Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akcie na hypotéky