Posledná šanca dostať sa k hypotéke aj s nižším príjmom

Po slabšom lete sa naplno rozbieha súboj bánk o klientov, ktorí si chcú požičať na bývanie.

05.10.2017 10:01
hypotéka, nehnuteľnosť, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

V lete tradične klesá záujem ľudí o hypotéky. Napríklad v auguste banky podľa štatistiky NBS poskytli domácnostiam úvery na nehnuteľnosti s najčastejšou fixáciou jeden až päť rokov v celkovej výške 530,49 milióna eur. To je o vyše 140 miliónov eur menej ako v rekordnom júni 2017.

„Leto bolo pri kúpe bývania vždy slabším obdobím, čo platí aj v tomto roku. Myslím si však, že jeseň prinesie opäť vysoký záujem o hypotéky. Ľudia sa budú snažiť ešte využiť čas, kým platia menej prísne pravidlá na posudzovanie príjmu. Motiváciou čerpať úver do konca roka bude aj ukončenie poskytovania Štátneho príspevku pre mladých k 31. 12. 2017, ktorý bude nahradený menej výhodným daňovým bonusom. Predpokladám, že hlavný nápor ľudí, ktorí si prvýkrát vďaka priaznivým okolnostiam zobrali hypotéku, pomaly skončí koncom tohto roka,“ hovorí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Zvýšený záujem o financovanie bývania očakávajú aj banky, ktoré spustili jesenné kampane. Najčastejšie klientom odpúšťajú poplatky, znižujú úroky či zjednodušujú podmienky na získanie úveru. „Úroky pri úveroch pôjdu naisto hore, otázne je len, či sa to stane v najbližších mesiacoch alebo až výrazne neskôr. Každopádne, v očakávaní vyšších úrokových príjmov si chcú banky posilniť svoju pozíciu na trhu, preto sa pustili do kampaní. Veľkú rolu hrá aj fakt, že jesenné mesiace sú posledné, kedy sa k úveru dostanú ešte ľudia s nižšími príjmami. Od budúceho roka sa opäť zvyšuje povinná rezerva a pribudne rezerva pri spotrebnom úvere. Táto kombinácia môže podľa môjho názoru zmenšiť trh,“ tvrdí Búlik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #akcie na hypotéky