Hľadáte úver na bývanie?

Banky a stavebné sporiteľne majú v portfóliách viacero produktov, ktorými možno financovať bývanie. Pri hľadaní vhodného typu treba myslieť nielen na výhodnú úrokovú sadzbu, ktorú banka či sporiteľňa v danej chvíli ponúkajú. Zvážiť treba aj ďalšie možné výhody alebo prípadné obmedzenia a podmienky.

19.04.2017 09:50
hypotéka, stavebné, sporenie, byt, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Pri výbere vhodného produktu by mal klient myslieť na viacero faktorov. „Zohľadniť treba, akú sumu si chcete požičať, na aký konkrétny účel, tiež dĺžku splatnosti úveru alebo to, či máte našetrené aj vlastné prostriedky. Klientom odporúčame, aby si preverili viaceré ponuky a nechali si na pobočke poradiť, čo je pre nich najvhodnejšie,“ vysvetľuje Anna Jamborová z ČSOB. Mali by podľa nej tiež myslieť na to, že kým spotrebný úver je bezúčelový, hypotéka je určená na zabezpečenie bývania. Možnosti použitia prostriedkov zo stavebného sporenia sú vopred špecifikované, vychádzajúc z účelu a podstaty samotného stavebného sporenia

Podľa Melindy Burdanovej, vedúcej oddelenia úverových produktov Poštovej banky, pri výbere vhodnej pôžičky v prvom rade závisí od účelu, na aký si chce klient požičať. Ak rozmýšľa nad riešením svojho bývania, na tento účel slúžia práve úver na bývanie alebo hypotekárny úver. Vďaka tomu, že sú tieto úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, banky ich poskytujú s výrazne nižšou úrokovou sadzbou, ako sú úvery spotrebiteľské. „Úrok je samozrejme dôležitý parameter, ale to by nemalo byť jediné kritérium. Je dobré všímať si aj poplatky za poskytnutie úveru, či iné poplatky a služby, ktoré finančná inštitúcia ponúka ku konkrétnemu produktu,“ vysvetľuje Burdanová. Ak si klient plánuje vziať úver na bývanie alebo hypotekárny úver, je to vo väčšine prípadov záväzok na niekoľko desiatok rokov. „Preto by bolo dobré, aby si nechal vypracovať ponuku od viacerých bánk a následne ich porovnal. Ak nemá čas osobne si pobehať pobočky, môže to zaňho vybaviť maklér, ktorý tento proces pripraví za klienta a ušetrí mu čas. Keď už sa následne rozhoduje medzi konkrétnymi inštitúciami, je dobré vedieť, čo všetko banka ponúka, aké iné výhody môže získať okrem nižšej úrokovej sadzby,“ dodáva.

Pozor si treba dať aj na dodatočné podmienky, ktoré môžu podmieniť získanie výhodného úroku. „Klientom by sme odporučili, aby pri výbere banky zohľadnili všetky podmienky, ktoré ich zaväzujú k získaniu výhodnej úrokovej sadzby. Niektoré banky podmieňujú výhodnejšie podmienky inými produktmi, ako napríklad poistenie úveru, vedenie účtu či sporenie,“ upozorňuje Angelika Farkašová, vedúca úverových produktov VÚB.

O tom, aký úver a podmienky nakoniec klient od finančnej inštitúcie dostane, rozhoduje aj jeho bonita. „V tomto prípade platí staré známe: prikrývaj sa iba takou perinou, na ktorú máš. Banky skúmajú bonitu klienta, rozhodujú životné minimá a finančná situácia klienta. Pri úveroch na bývanie je každý klient podrobovaný takzvaným stresovým testom (či bude schopný splácať úver, ak by sa úroková sadzba jeho úveru zvýšila o 2 %). Pre navodenie atmosféry splácania úveru a vyskúšanie si, či je klient schopný splácať úverovú splátku, odporúčame aspoň tri až šesť mesiacov pred poskytnutím úveru odkladať mesačne sumu v objeme jednej úverovej splátky. V každom prípade odporúčame ponechať si istú rezervu z mesačného príjmu v prípade nepredvídateľných situácií, ako je napríklad choroba či strata zamestnania,“ hovorí Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #úrokové sadzby