Dotovanú hypotéku bude môcť získať viac ľudí

Od apríla bude zvýhodnená hypotéka pre mladých dostupnejšia. Zvyšuje sa totiž maximálny príjem, pri ktorom budú mať žiadatelia ešte nárok na zvýhodnený úver.

07.03.2017 09:51
hypotéka, nehnuteľnosti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hypotéku pre mladých s nižším úrokom môžu získať ľudia, ktorých príjem neprekračuje 1,3-násobok priemernej mzdy. Táto hranica sa prehodnocuje každý štvrťrok na základe vývoja priemerných platov. „Vďaka výraznému nárastu priemernej mzdy za posledný kvartál 2016, spôsobenému predovšetkým výplatou 13. platov a koncoročných odmien, sa príjmová hranica na obdobie od 1. apríla do 30. júna zvyšuje až na 1 287 eur v prípade jednotlivcov a 2 574 eur pri dvojiciach,“ hovorí Lenka Hritzová, vedúca oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne. Do konca marca môžu o zvýhodnenú hypotéku požiadať len ľudia so zárobkom do 1 155,70 eura.

O zvýhodnenú hypotéku môžu žiadať mladí ľudia do veku 35 rokov. V porovnaní s klasickou hypotékou získajú úrok nižší o tri percentá, dve percentá z toho platí štát, jedným percentom prispeje banka. V praxi to znamená, že pri súčasných nízkych úrokoch by mala byť väčšina dotovaných hypoték prvých päť rokov, počas ktorých platí toto zvýhodnenie, úplne bezúročná. Po uplynutí piatich rokov banka začne účtovať štandardné úroky.

Zvýhodnenie platí na úvery do výšky 50-tisíc eur, požičaná suma pritom nesmie prekročiť 70 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. „Pri maximálnej, 50-tisícovej hypotéke so splatnosťou na 30 rokov sa dá vďaka zvýhodneniu usporiť mesačne aj viac ako 30 eur, čo za päť rokov trvania zvýhodnenia predstavuje sumu prevyšujúcu 1 800 eur,“ vraví Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB. Dodáva, že okrem finančnej úspory umožňuje hypotéka pre mladých aj odklad splátky istiny alebo zníženie mesačných splátok po dobu troch rokov pri narodení dieťaťa. Klienti môžu zároveň v prvých piatich rokoch dať mimoriadnu splátku v akejkoľvek výške, pričom banka im za to nenaúčtuje žiaden poplatok.

Podľa hovorkyne ČSOB Anny Jamborovej býva každoročne práve v období od apríla do júna najvyššia príjmová hranica, pri ktorej je ešte možné získať zvýhodnený úver. „Vtedy sa totiž pri posudzovaní nároku na jej získanie zohľadňuje priemerná mzda za posledný kvartál predchádzajúceho roka, a tá býva aj vplyvom vyplácania koncoročných odmien či bonusov najvyššia,“ vraví. Od júla preto pravdepodobne príjmová hranica znovu klesne.

Pri žiadosti o úver banky skúmajú zárobok za predchádzajúci rok. To znamená, že dotovanú hypotéku môžu dostať aj ľudia, ktorých príjem už je dnes vyšší ako 1,3-násobok priemernej mzdy, no vlani sa pod túto hranicu ešte vtesnali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka pre mladých