Ďalšia banka stlačila úroky z hypoték pod 1,5 percenta

Čoraz viac bánk znižuje úroky z hypoték na úroveň okolo 1,5 percenta. Naposledy Slovenská sporiteľňa oznámila, že si klienti môžu požičať na bývanie s úrokom od 1,45 percenta.

15.03.2016 14:58
kľúče, hypotéka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Sporiteľňa núka hypotéky s úrokom od 1,45 percenta tým klientom, ktorí sa rozhodnú pre ročnú fixáciu sadzby. To znamená, že po uplynutí jedného roka môže banka úrok zmeniť. Pri trojročnej viazanosti sadzby začínajú úroky na úrovni 1,49 percenta a klienti, ktorí si zvolia viazanosť 5 rokov, musia počítať s úrokom aspoň 1,99 percenta.

„V čase nízkych sadzieb je pre klienta výhodné vziať si dlhšiu fixáciu a mať istotu, že úroková sadzba sa päť rokov nezmení. Preto sme pre nich pripravili jednoduchú refinančnú hypotéku bez skrytých podmienok. Navyše, našim klientom aj naďalej vybavíme a zaplatíme kataster aj znalca, vďaka čomu ušetria nielen čas, ale aj niekoľko stoviek eur,“ povedal Igor Žganjer, ktorý v Slovenskej sporiteľni zodpovedá za rozvoj služieb pre klientov. Úver na refinancovanie ponúka sporiteľňa s úrokom od 1,79 percenta pri päťročnej viazanosti sadzby.

Ešte nižší úrok ponúka UniCredit Bank. Úroky s trojročnou fixáciou ponúka s úrokom 1,19 percenta. Podmienkou však je, že si klient zaplatí poistenie schopnosti splácať úver. Poistné dosahuje tri percentá z výšky úveru a platí sa jednorazovo. Ak si niekto požičia 60-tisíc eur, na poistnom zaplatí 1 800 eur. Ak by si niekto o túto sumu navýšil úver, bude v prípade 20-ročnej splatnosti platiť rovnakú splátku, ako keby si požičal 60-tisíc eur s úrokom 1,5 percenta.

VÚB zase ponúka v rámci akcie zníženie úrokovej sadzby o jedno percento. Požičať si tak možno s úrokom od 1,49 percenta pri viazanosti na tri roky. Ak by sa však rozhodol pred skončením prvej fixácie zmeniť banku, úrok sa mu zvýši. Prima banka zase v súčasnosti núka všetkým žiadateľom o úver jednotný úrok 1,5 percenta pri trojročnej viazanosti sadzby.

Z nízkych úrokov budú môcť už čoskoro výraznejšie profitovať nielen noví žiadatelia o úver ale aj tí, ktorí hypotéku už splácajú. Od 21. marca si totiž banky budú môcť za predčasné splatenie úveru pýtať maximálne jednopercentný poplatok. Klienti tak budú môcť ľahšie zmeniť kedykoľvek banku, nielen pri skončení fixácie.

Viaceré banky už začali lákať dlžníkov od konkurencie, aby si k nim preniesli úver. Pavel Škriniar z portálu Finančná Hitparáda upozorňuje na to, akým spôsobom banky počítajú výhodnosť prenesenia úveru. „V snahe upútať výhodnosť refinancovania hypotéky s nižším úrokom niektoré banky i sprostredko­vatelia svojim klientom prepočítavajú rozdiel splátok za celú splatnosť. Teda akoby sa sadzba počas desiatok rokov nemenila. Pritom istota výšky úroku je obmedzená trvaním fixácie. Podsúvajú tak úspory rádovo v tisícoch až desaťtisíc eur, čo nie je reálne dosiahnuť. Úrok sa totiž po skončení fixácie mení,“ tvrdí Škriniar. Veľakrát sa takisto stáva, že klient bude v novej banke úver splácať dlhšie. Jeho mesačná splátka síce v takom prípade klesne, no v konečnom dôsledku tento klient zaplatí na úrokoch viac, keďže úver bude splácať dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa #úroky