Rekonštrukcia skrášli dom a zníži účty za energie

Dnešné štandardy na bývanie sú celkom iné, ako boli pred niekoľkými desaťročiami. A tak ľudia, ktorí si postavili svoje domy dávnejšie, sa v súčasnosti vo veľkom púšťajú do ich rekonštrukcií. Prerábajú aj majitelia bytov. Paneláky, do ktorých sa nasťahovali pred vyše dvadsiatimi rokmi, im už väčšinou nevyhovujú.

29.09.2014 14:02
Stavba, rekonštrukcia, bývanie, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rekonštrukcia domu alebo bytu neznamená len jeho skrášlenie. Po vykonaní rekonštrukcie by sa nám malo v dome bývať lepšie a náklady na energie by mali klesnúť. Týmto spôsobom by sa aspoň čiastočne mala vrátiť suma, ktorú sme na vykonanie rekonštrukcie vynaložili. „Obnova bytov a domov zvyšuje ich hodnotu, predlžuje ich životnosť, znižuje náklady na energie a takisto prispieva ku kvalitnejšiemu a komfortnejšiemu bývaniu. V neposlednom rade ide o zodpovedný prístup k ochrane životného prostredia, ktoré po nás ostane ďalším generáciám,“ vraví analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Aj keď väčšina ľudí vie, čo by na svojom dome alebo byte chcela zlepšiť, mnohí zápasia s tým, kde na to zobrať peniaze. Kto nemá našetrenú dostatočnú sumu, musí zvyčajne siahnuť po úvere. Ľuďom, ktorí chcú rekonštruovať, núkajú úvery stavebné sporiteľne i banky.

„Stavebné sporenie je produkt, ktorý ponúka možnosti na financovanie drobných, ale aj rozsiahlejších rekonštrukcií v bytoch či domoch,“ tvrdí Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne. Je pritom jedno, či si klient vyberie stavebný úver, alebo medziúver. „Každý z úverov totiž možno použiť na rekonštrukciu bývania, pretože produkt stavebného sporenia je účelovo viazaný práve na bývanie, resp. práce, ktoré sú priamo spojené so stavbou,“ dodal Slobodník.

Podmienkou získania stavebného úveru je, že si klient aspoň dva roky sporí, pričom si musí našetriť stanovenú sumu. Tá býva vyjadrená ako určité percento z cieľovej sumy. Ľudia, ktorí si ešte nesporili alebo si sporia krátko, môžu požiadať o medziúver. Ten funguje ako prechodná fáza k stavebnému úveru. Klient pri ňom spláca len úroky, teda dlžná suma sa vôbec neznižuje. Zároveň si však musí sporiť. Len čo splní podmienky na získanie stavebného úveru, z nasporenej sumy sa splatí časť dlhu a zvyšok už spláca za výhodnejších podmienok ako stavebný úver. Stavebné sporiteľne núkajú svojim klientom možnosť získať úver do určitej výšky aj bez založenia nehnuteľnosti.

V bankách si možno vybrať medzi spotrebnými úvermi a hypotékami. Spotrebné úvery sú vhodné pri lacnejších rekonštrukciách. Klienti síce zaplatia vyšší úrok ako pri hypotéke, ale vybavenie úveru je jednoduchšie a zároveň nie je potrebné ani ručiť domom či bytom. Viaceré banky ponúkajú aj špeciálne spotrebné úvery, ktoré sú určené na rekonštrukciu. Na rozdiel od bezúčelových úverov, ktoré možno použiť na čokoľvek, sú tieto účelové úvery lacnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #úver na rekonštrukciu