Dotovaná hypotéka bude prístupná pre menej ľudí

Mzdový strop na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od 1. júla zmení.

04.06.2014 13:59
hypotéka, prenájom, nájom, nehnuteľnosť, byt Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vplyv na hranicu zvýhodnenej hypotéky má priemerná mzda v národnom hospodárstve za prvý štvrťrok, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR. Od priemernej mzdy sa odvíja aj horná hranica príjmu pre žiadateľov o hypotéku pre mladých.

Ako uviedla hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová, horná hranica hypotéky platná od júla sa zmení zo súčasných 1 153,10 eur na 1 067,30 eur. Získať hypotéku pre mladých so súčasným vyšším mzdovým stropom je teda možné ešte do konca júna.

Hypotéku pre mladých si môžu zobrať ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti. Priemerný príjem v predchádzajúcom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu. Horný limit na získanie hypotéky je vo výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Pri dvojiciach sa horná hranica príjmu na získanie hypotéky pre mladých zdvojnásobí.

Príspevok sa poskytuje na prvých päť rokov splácania, najviac však zo sumy 50 tisíc eur. Úroková sadzba sa znižuje o 3 %, z čoho 2 % dotuje štát a 1 % banka. Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživné alebo štipendium doktoranda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka pre mladých