Maximálna hranica príjmu hypotéky pre mladých sa posúva vyššie

Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od apríla zvýši o 109,20 eura.

06.03.2014 06:33
debata

Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorí vlani zarábali v priemere 1 153,10 eura v hrubom. Naposledy sa hranica menila začiatkom januára, vtedy klesla o 19,50 eura na 1 043,90 eura a tá platí do konca marca tohto roka. Štatistický úrad totiž zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za štvrtý kvartál, ktorá dosiahla 887 eur a medzikvartálne vzrástla o 84 eur.

Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. Pri manželoch, resp. partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice.

Nakoľko aktuálne dáta platné od apríla vychádzajú z údajov zverejnených za posledný štvrťrok predchádzajúceho roka, hranica sa podľa vyjadrení hovorkyne ČSOB Zuzany Eliášovej zvýši aj z toho dôvodu, že do priemernej mzdy v národnom hospodárstve sa započítali aj prípadné trináste platy, či možné koncoročné odmeny. Nová príjmová hranica bude platiť do konca júna. Ako uviedla VÚB banka, následne sa predpokladá jej opätovný pokles zhruba na doterajšiu úroveň.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky.

„Pri maximálnej 50-tisícovej hypotéke so splatnosťou na 30 rokov môže mladý človek vďaka zvýhodneniu ušetriť mesačne aj viac ako 80 eur, čo za päť rokov trvania zvýhodnenia predstavuje sumu prevyšujúcu 5 000 eur,“ uviedla vedúca oddelenia úverov VÚB banky Melinda Burdanová.

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka pre mladých