Ak splníte podmienky, stavebná sporiteľňa vám musí dať úver

Stavebné sporenie nie je len o sporení. Sporiteľne svojim klientom aj požičiavajú peniaze. Ľudia, ktorí si istý čas sporia, si môžu požičať výhodnejšie, ako keby si zobrali hypotéku z banky.

14.10.2013 14:47
dom, nehnuteľnosť, hypotéka Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Každý klient, ktorý sporí minimálne 24 mesiacov, nasporí minimálnu požadovanú sumu a zároveň získa hodnotiace číslo 64, má zo zákona a podľa všeobecných obchodných podmienok nárok na stavebný úver,“ tvrdí hovorca Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik. Ide o jediný typ úveru, na ktorý je po splnení podmienok právny nárok. Využiť ho tak môžu aj ľudia, ktorí by v banke so žiadosťou o hypotéku neuspeli vzhľadom na svoj príjem alebo vek.

Ľuďom, ktorí si nesporili dostatočne dlho, stavebné sporiteľne núkajú medziúvery. Tie predstavujú akýsi predstupeň k stavebnému úveru. Popri splácaní medziúveru si klient ďalej sporí a keď si nasporí dostatočnú sumu, jeho medziúver sa zmení na stavebný úver. V porovnaní so stavebnými úvermi ho však sporiteľne dávajú s vyššími úrokovými sadzbami. Nevýhodou je aj to, že klient pri medziúvere spláca len úroky a jeho dlh sa vôbec neznižuje. Preto je pre ľudí, ktorí splácajú medziúver, najvýhodnejšie, ak si čím skôr nasporia dostatok peňazí na stavebný úver. Pri jeho splácaní už okrem úroku platia aj istinu, to znamená, že postupne im výška dlžnej sumy klesá.

V porovnaní s hypotékami je výhodou medziúveru možnosť uskutočňovať predčasné splátky. Tie je možné dávať kedykoľvek a v akejkoľvek výške. Hypotekárni dlžníci môžu predčasnú splátku dať len pri skončení viazanosti úrokovej sadzby. „Klient počas splácania medziúveru získava aj štátnu prémiu – v roku 2013 je to 11,5 percenta – a aj úrok z vkladov na stavebné sporenie,“ povedala hovorkyňa ČSOB Stavebnej sporiteľne Zuzana Eliášová. Maximálna výška štátnej prémie dosahuje 66,39 eura. V budúcom roku sa percentuálna výška prémie zníži na 8,5 percenta. Ľudia, ktorí budú chcieť získať maximum, tak budú musieť na sporenie v porovnaní s týmto rokom vložiť asi o 200 eur viac.

Stavebné sporiteľne na rozdiel od bánk poskytujú stavebné úvery do istej výšky aj bez založenia nehnuteľnosti. „Až do výšky 50-tisíc eur nemusí klient dokladovať svoju bonitu a nemusí zakladať nehnuteľnosť a nevyžadujeme ani zabezpečenie ručiteľom. Nad 50-tisíc eur je potrebné zabezpečiť úver nehnuteľnosťou a preukázať bonitu,“ vraví Blanárik.

Kým pri splácaní medziúveru má klient vďaka sporeniu nárok aj na štátnu prémiu, ľudia, ktorí splácajú stavebný úver, už prémiu nedostávajú. „Počas splácania stavebného úveru klient nemá nárok na štátnu prémiu. Klient už nesporí na stavebnom sporení. Môže si však uzatvoriť nové stavebné sporenie, na ktorom môže sporiť a tak získavať štátnu prémiu,“ povedala Eliášová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #stavebný úver