Hypotéky rastú. Vyplácame nimi staré úvery

Banky poskytli svojim klientom na Slovensku v auguste hypotéky v objeme 331,8 milióna eur, čo je oproti júlu o 17 % menej. Avšak v medziročnom porovnaní, teda oproti augustu 2012, to znamená takmer 50-percentný nárast.

01.10.2013 13:48
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom, nájom,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Banky síce podľa Fincentra poskytli o niečo menší objem úverov ako v júli, ale dôvodom poklesu je len tradičné sezónne oslabenie, nie zmena trendu. „V auguste každoročne už tradične dochádza k ochladeniu hypotekárnych obchodov,“ skonštatoval analytik Fincentra Ján Porázik.

Podľa Fincentra nie je zrejmé, aký podiel predstavujú refinancované hypotéky, a aký podiel nové úvery. No o tomto rozdelení vypovedá podľa nich stav realitného trhu. Predaj nehnuteľností už tri roky stagnuje. V druhom štvrťroku klesla priemerná cena realít medzikvartálne o 0,8 % a oproti predchádzajúcemu roku o 0,2 %. Sú to podľa Fincentra marginálne pohyby, ktoré hovoria o tom, že ani zo strany ponuky ani dopytu po nehnuteľnostiach nie sú výraznejšie tlaky na rast alebo pokles ich cien.

Za hypotekárnym boomom, ku ktorému pri tomto stave realít dochádza, tak bude podľa Fincentra najmä refinancovanie starších úverov. Nasvedčuje tomu aj nízka priemerná úroková sadzba úverov. „Banky si totiž vedia overiť platobnú disciplínu klientov, ktorí už dlh splácajú a sú im ochotné znížiť ich úrokovú sadzbu prostredníctvom nižšej rizikovej prirážky,“ pokračoval Porázik. U klientov, ktorí majú vytvorené návyky pravidelne splácať úver, je nižšie riziko zlej platobnej disciplíny v porovnaní s novými klientmi, čo banky ohodnocujú nižším úrokom. „Klienti, ktorí už dlhšie platia hypotekárny úver, sú pre banky veľmi zaujímaví,“ doplnil Porázik.

Podobne ako hypotéky sa vyvíjajú i ostatné úverové produkty používané na financovanie bývania. Objem stavebných úverov pre sezónne oslabenie tiež medzimesačne a aj medziročne poklesol a dosiahol 1,6 milióna eur. Taktiež medziúvery poklesli na sumu 31,4 milióna eur. Spotrebných úverov si klienti v auguste zobrali v celkovom objeme 124,6 milióna eur.

Podobný vývoj bude podľa názoru Fincentra pokračovať i v ďalších mesiacoch roka. „Do budúcnosti očakávame ďalší nárast predaja spôsobený atraktívnymi úrokovými sadzbami,“ povedal Porázik. Podstatnou silou, ktorá formuje trh, je podľa neho to, že spotrebiteľské dopyty sa prostredníctvom sprostredkovateľov združujú do väčších objemov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #refinancovanie #Fincetrum