Splácate medziúver? Váš dlh sa nezmenšuje

Stavebné sporiteľne núkajú klientom dva typy úverov – stavebné úvery a medziúvery. Stavebné úvery sú určené pre ľudí, ktorí si už nejaký čas sporia. Naopak, medziúvery predstavujú len predstupeň k stavebnému úveru a sú určené pre ľudí, ktorí si zatiaľ nenasporili dostatok peňazí, aby ho mohli získať.

26.09.2013 06:30
výdavky, peniaze, účty, nájomné, dane, hypotéka Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Medziúver možno získať aj bez predchádzajúceho sporenia. Je tak podobný s hypotékou, pri ktorej tiež banky požičajú peniaze bez toho, aby klient musel mať vlastné peniaze. Pri medziúvere však klient spláca len úroky a nie istinu. Jeho dlh voči stavebnej sporiteľni sa preto vôbec neznižuje.

Popri splácaní medziúveru si klient musí zároveň aj sporiť. O nasporené peniaze sa pritom výška úveru neznižuje. Ak má niekto nasporených 10-tisíc eur a potrebuje 50-tisíc eur, musí si zobrať medziúver na celých 50-tisíc eur. V prípade, že by si bral úver z banky a mal by nasporených 10-tisíc, stačilo by, ak by si požičal len zvyšných 40-tisíc eur.

Len čo si klient nasporí dostatok peňazí, aby mohol získať stavebný úver, jeho medziúver sa zmení na stavebný. Z nasporených peňazí sa vyplatí časť dlhu a zvyšok bude postupne splácať. Ak by napríklad mal niekto medziúver vo výške 50-tisíc eur a nárok na stavebný úver by získal po nasporení 25-tisíc eur, o tieto nasporené peniaze by sa mu znížil jeho dlh a tento klient by tak splácal stavebný úver vo výške 25-tisíc eur.

Stavebné úvery sú v porovnaní s medziúvermi výhodnejšie. Stavebné sporiteľne ich ponúkajú s nižšou úrokovou sadzbou. Keďže klient spláca aj istinu a nielen úroky, postupne sa znižuje aj jeho dlh. Pre ľudí, ktorí majú medziúver, je tak najvýhodnejšie, ak si čo najrýchlejšie nasporia dostatočnú sumu, aby namiesto medziúveru dostali stavebný úver.

V porovnaní s hypotékou je výhodou stavebného úveru aj to, že ak klient splní všetky podmienky, sporiteľňa mu ho musí poskytnúť. „Je to jediný typ úveru na bývanie, na ktorý má klient právny nárok,“ tvrdí hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková. Žiadateľ o stavebný úver musí sporiť aspoň dva roky, musí nasporiť stanovenú sumu a získať stanovené hodnotiace číslo. To vyjadruje, ako pravidelne a aké sumy klient vkladá na sporenie.

Hypotéka a stavebný úver

Výhody stavebného úveru

  • Stavebný sporiteľ má zo zákona garantované, že ak splní podmienky, získa nárok na stavebný úver s úrokovou sadzbou, ktorá sa nemení počas celej splatnosti úveru.
  • Stavebné sporenie je podporené štátnou prémiou vo výške 11,5 percenta z vkladov, maximálne do výšky 66,39 eura ročne.
  • Stavebný úver alebo medziúver možno do istej výšky získať aj bez založenia nehnuteľnosti a bez dokladovania príjmu.
  • Sporiteľne umožňujú splatiť kedykoľvek stavebný úver bez poplatku.

Výhody hypotéky

  • Hypotéku možno získať aj bez predchádzajúceho sporenia až do sto percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti, čo znamená, že žiadateľ o úver nemusí mať žiadne vlastné peniaze.
  • Vždy pri skončení viazanosti úrokovej sadzby je možné celý úver predčasne splatiť alebo ho vyplatiť novým úverom z inej banky.
  • Mladí ľudia do 35 rokov s príjmom neprevyšujúcim 1,3-násobok priemernej mzdy, môžu získať úver so štátnym zvýhodnením, vďaka čomu sa ich úroková sadzba na prvých päť rokov zníži o tri percentá. Pri manželoch sa posudzuje ich spoločný príjem, ktorý nemôže prekročiť 2,6-násobok priemernej mzdy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #medziúver #stavebný úver