Na získanie celej štátnej prémie bude treba sporiť viac

Ľudia, ktorí chcú získať štátnu prémiu na stavebnom sporení v plnej výške, musia na sporenie v tomto roku vložiť 577,30 eura. V budúcom roku bude potrebný vklad o vyše 200 eur vyšší.

24.09.2013 09:22
stavebné, sporenie, hypotéka, prenájom, nájom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štát v tomto roku vypláca sporiteľom prémiu vo výške 11,5 percenta z ich vkladov. Keďže maximálna výška štátnej prémie dosahuje 66,39 eura, na získanie celej prémie je potrebné vložiť na sporenie 577,30 eura. V budúcom roku bude štát vyplácať prémiu len vo výške 8,5 percenta vkladov. Keďže jej maximálna výška sa nezmení, na získanie plnej sumy bude potrebný vklad vo výške 781,06 eura. Percentuálna výška štátnej prémie klesla preto, lebo sa znížili výnosy štátnych dlhopisov, od ktorých sa jej výška odvíja.

Stavebné sporiteľne však nepredpokladajú, že kvôli tejto zmene začnú klienti vkladať na sporenie vyššie sumy peňazí. „Naša skúsenosť hovorí, že tendencia správania sa sporiteľov pri vkladaní svojich peňazí na účet stavebného sporenia sa príliš nemení. Stavební sporitelia patria do nízkopríjmovej prípadne strednej príjmovej skupiny, preto sa priemerný mesačný vklad stavebného sporiteľa pohybuje okolo 45 až 50 eur,“ vraví Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

Štát vypláca prémiu vždy len z vkladov, ktoré sporiteľ uskutoční v danom roku. Ak by si niekto v minulom roku založil stavebné sporenie a tento rok by na neho nevložil žiadne peniaze, nedostal by ani prémiu. Okrem nej sporiteľne vyplácajú klientom aj úrokom. Ten je vo väčšine prípadov vo výške dvoch percent ročne. Týmto úrokom sporiteľne zhodnocujú celú nasporenú sumu, teda nielen nové vklady.

Peniaze zo stavebného sporenia možno vybrať po šiestich rokoch bez toho, aby sporiteľ musel preukazovať, na čo ich použil. V prípade, že niekto potrebuje peniaze skôr, môže ich vybrať po dvoch rokoch, ale v takom prípade musí vydokladovať, že ich použil na zabezpečenie bývania.

Vďaka štátnej prémii je výsledný úrok, ktorí klienti na stavebnom sporení získajú, vyšší, ako keby si založili termínovaný vklad či sporiaci účet. „Po započítaní všetkých poplatkov ako vstupný poplatok za uzatvorenie zmluvy, vedenie účtu stavebného sporenia na 6 rokov a daň z úroku, dosiahne klient v ČSOB Stavebnej sporiteľni také zhodnotenie, ako keby mal niekde inde zhodnotenie svojich vkladov vo výške 5,55 % ročne na šesť rokov bez akýchkoľvek poplatkov,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. Vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni vychádza priemerné zhodnotenie na 5,53 percenta a v Prvej stavebnej sporiteľni na 5,65 percenta.

Stavebné sporenie nie je určené len pre ľudí, ktorí si chcú nasporiť stanovenú sumu. Sporiteľne núkajú aj úvery. Klienti, ktorí si už istý čas sporia a našetria požadovanú sumu, si môžu vziať stavebný úver. Pre ľudí, ktorí si doteraz nesporili alebo majú nasporenú nižšiu čiastku, je zase určený medziúver. Ten sa po splnení podmienok zmení na výhodnejší stavebný úver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie