Zlacňovaniu hypoték je koniec. Inde v únii sú však aj za tretinu

Slováci si berú pri kúpe bytu najlacnejšie hypotéky v histórii. Stále máme však nálepku krajiny s takmer najvyššími úrokmi. Nič na tom nezmenila ani séria zlacňovania úverov z minulých mesiacov. Najnižšie úroky pri úveroch na bývanie sa dostali tesne pod tri percentá a banky tvrdia, že pre obavy z krízy ďalej už nepôjdu.

28.07.2013 20:00 , aktualizované: 29.07.2013 08:00
Bývanie, satelit, balkón, kvety, byt, dom Foto:
Zlacňovanie úverov na bývanie podľa bánk už dosiahlo svoje maximum.
debata (40)

Ak si teraz chce rodina v Bratislave s hrubým príjmom okolo 1 800 eur mesačne požičať 100-tisíc eur na kúpu 3-izbového bytu, je možné, že sa dostane „len“ k priemernému úroku. Ten je na Slovensku 4,93 percenta. Splátka hypotéky tak vyjde na 660 eur mesačne a za dvadsať rokov vráti domácnosť finančnému domu vyše 158-tisíc eur. Horšie je na tom z eurozóny už len Cyprus. Je paradoxné, že napríklad v Portugalsku, ktoré má obrovské ekonomické problémy a čerpá aj pomoc z eurovalu, vyjde rodinu mesačná splátka rovnakej hypotéky pri úroku 1,47 percenta 482 eur. Po dvadsiatich rokoch zaplatí „len“ necelých 116-tisíc eur.

Naše banky tvrdia, že nemôžu ľuďom požičiavať lacnejšie, ako si požičiava štát. V Portugalsku však toto pravidlo vôbec neplatí. Drahé slovenské hypotéky sú odrazom slabšej konkurencie na trhu. „Slovenské banky by si aktuálne pri ďalšom prípadnom znižovaní úrokov museli siahnuť na svoje ziskové marže, čo ja osobne nepredpokladám,“ uviedol Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda.

Úroky pri portugalských 10-ročných štátnych dlhopisoch tento rok už presiahli kritickú hranicu sedem percent. Na Slovensku si vláda požičiava za 2,5 percenta. Ani objem nesplácaných úverov na Slovensku nie je vyšší ako v niektorých iných krajinách s lacnejšími hypotékami.

Napriek tomu banky tvrdia, že ďalšie zlacňovanie hypoték je možné, len ak úroky ďalej zníži Európska centrálna banka. Hlavná úroková sadzba od európskej banky sa momentálne nachádza na úrovni 0,5 percenta. Naposledy sa znižovala v máji na zasadnutí banky v Bratislave. Lacnejšími úvermi chcela Európska centrálna banka podporiť v čase krízy rozvoj podnikania. Vždy sa však zvažuje aj to, či nižšie úrokové sadzby nespôsobia nárast inflácie. V súčasnosti centrálna banka tvrdí, že s ďalším poklesom sadzieb nepočíta.

V podobnom duchu sa vyjadrujú aj slovenské banky. Banky dlhodobo upozorňujú na krízu, mieru nezamestnanosti, ako aj bankový odvod, ktorý posielajú štátu. Finančné domy v nasledujúcom období plánujú ľudí lákať na iné benefity v podobe poskytnutia úveru zadarmo, bezplatného zhotovenia znaleckého posudku kupovanej nehnuteľnosti či lacného poistenia domácnosti.

„Na znižovanie úrokových sadzieb momentálne nevidíme priestor,“ povedala Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky. Väčšina bánk tak ďalej neplánuje prekonávať svoje najlacnejšie ponuky. „Sadzby sú na historicky nízkej úrovni, očakávame, že v najbližšom období zostanú pomerne stabilné,“ potvrdil hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Posledné mierne znižovania úrokov pre ľudí s vyššími príjmami prebehli na slovenskom trhu v tomto mesiaci. „Pri päťročnom fixe možno získať úver na bývanie so sadzbou už od 3,49 percenta ročne, čo je najnižšia sadzba v histórii Slovenskej sporiteľne,“ povedal hovorca banky Štefan Frimmer. V prieskume denníka Pravda však takýto výhodný úrok nezískala napríklad žena žiadajúca o stopercentnú hypotéku vo výške 60-tisíc eur, ktorá zarábala mesačne 850 eur v čistom. Najväčšia banka naposledy znižovala svoje úrokové sadzby 11. júla.

„Úroková sadzba je odrazom bonity, pričom platí, že bonitný klient získa lepšie podmienky ako ten, u ktorého je bonita nižšia. Akúkoľvek pôžičku nedostanú ľudia, ktorí nemajú dostatočný príjem na jej splácanie,“ vysvetlila hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Celková výška úveru zas podľa finančných domov závisí najmä od príjmov a výdavkov klienta. „Teda od toho, akú maximálnu mesačnú splátku je žiadateľ o úver schopný splácať zo svojho príjmu,“ pokračovala Walterová. Tiež platí, že banky s najnižšími úrokmi žiadajú, aby si klient u nich otvoril bežný účet, na ktorý si bude každý mesiac posielať celú svoju výplatu.

Finančné domy sú tiež ochotné rokovať o konečnej výške úroku. Napríklad v kamennej pobočke ČSOB banky boli redaktorovi denníka Pravda po krátkej diskusii ochotní znížiť úrok aj o pol percentuálneho bodu v porovnaní s úvodnou ponukou. Z veľkých bánk ponúkla najnižší úrok UniCredit Bank. Na získanie úroku na úrovni 2,99 percenta sa však musel klient poistiť proti nesplácaniu úveru, čo mu požadovanú hypotéku 60-tisíc eur zvýšilo o ďalších 1¤800 eur.

„Klient, ktorý sa pre úver rozhodne, smie splátky zároveň aj poistiť. Potom bude platiť mesačne menej v porovnaní s klientom, ktorý sa rozhodne pre úver bez poistenia,“ vysvetlila hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. Bez poistky tak ponúkaný úrok stúpne z 2,99 na 3,99 percenta. „Ľudia by si tak pred uzatvorením hypotéky mali dôkladne porovnať viacero ponúk a vybrať si pre nich naozaj najvýhodnejšiu možnosť,“ uzavrel Ovčarik.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #banky #hypotéka