Nízke úroky z hypoték pritiahli do bánk nových klientov

Začiatok roka vyšiel bankám podľa vyjadrení spoločnosti Fincentrum lepšie ako kedykoľvek predtým. Prostredníctvom úverov na bývanie v januári poskytli 237 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 55 %.

05.03.2013 09:29
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom, nájom,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Január je z hľadiska objemu poskytnutých úverov na bývanie tradične najslabším mesiacom roka, pričom objem úverov v ňom doteraz nikdy neprekročil podľa Fincentra 200-miliónovú hranicu. Rastový trend bol aj pri spotrebiteľských úveroch, a to aj napriek tomu, že úroková sadzba bola historicky druhá najvyššia.

Vývoj v rámci úverov na bývanie podľa Fincentra naznačuje, že tento rok bude v segmente financovania bývania veľmi silný, pričom ho nebudú ťahať nové úvery, ale výhodnejšie refinancovanie existujúcich. Ako ďalej povedal analytik Fincentra Ján Porázik, z pohľadu klienta je dobré, že si banky intenzívne konkurujú. Práve konkurencia spolu s priaznivými podmienkami na trhu primárnych zdrojov spôsobuje, že priemerná úroková sadzba sa drží na veľmi priaznivých hodnotách. "Január 2013 bol z tohto pohľadu šiestym najlacnejším mesiacom od zavedenia eura s priemernou úrokovou sadzbou 4,58%, pričom historické minimum sme zaznamenali len mesiac predtým,“ povedal Porázik.

Aj pri spotrebiteľských úveroch predstavuje január 2013 podľa Porázika doteraz najsilnejší začiatok roka, hoci ich objem rástol na medziročnej báze miernejšie, a to o 15,1 %. "Poskytnutých 83 miliónov eur potvrdzuje, že Slováci pri financovaní spotreby na dlh ignorujú krízu a nesprávajú sa veľmi racionálne,“ pokračoval Porázik. Paradoxne je však podľa neho priemerná úroková sadzba 14,49 % historicky druhá najvyššia po 14,73 % vo februári 2012.

Objem stavebných úverov vo výške 1,3 milióna eur klesal podľa Fincentra na medziročnej (-27 %) aj medzimesačnej úrovni (-16 %). Objem stavebných medziúverov síce medziročne vzrástol o 9 % na 19 miliónov eur, ale stavebné sporiteľne už zažili podľa Porázika aj lepší začiatok roka, pričom januárový rekord 25 miliónov je z roku 2009. "Stavebným sporiteľniam sa darí najmä v období, keď klasické banky sprísňujú úverové štandardy. Ak bude pre banky rok 2013 naozaj silný, predpokladáme, že stavebné sporiteľne budú ťahať za kratší koniec,“ dodal Porázik.

3 debata chyba