Slováci majú čoraz častejšie záujem aj o poistenie hypotéky

V prípade, že Slováci riešia financovanie svojho vlastného bývania cez hypotéku, majú čoraz častejšie záujem aj o poistenie úveru.

15.03.2012 07:11
dedičstvo, hypotéka, stavebné, sporenie, úver, dom Foto:
Ilustračné foto
debata

Vo VÚB banke si poistenie úveru k hypotéke vyberá 40 % klientov, pričom najčastejšie poisťované riziká sú smrť a trvalá invalidita. V Slovenskej sporiteľni má približne tretina klientov s úverom na bývanie zriadené aj poistenie úveru. „Predpokladáme, že záujem o toto poistenie ešte porastie. Klienti si uvedomujú, že počas splácania najmä dlhodobého úveru sa môžu dostať do situácie, v ktorej poistenie pomôže so splácaním,“ povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Zvýšený záujem zaznamenala v posledných pár rokoch aj ČSOB.

Nehnuteľnosť, ktorú klient zakladá pri hypotéke, musí byť poistená a poistenie musí byť vinkulované v prospech banky. Je to podľa vyjadrení VÚB ochrana tak banky, ako aj klienta. V ČSOB si spolu s hypotékou uzatvára poistenie nehnuteľností 85 klientov zo sto. Uzatvárajú si ho priamo pri dojednávaní hypotéky. Súčasťou finančnej skupiny ČSOB je totiž aj ČSOB Poisťovňa. Podľa ČSOB počet poskytnutých hypoték za posledné roky stúpa a o 1,5 % každoročne narastie aj počet poistení uzatvorených spolu s hypotekárnym úverom.

Aj klienti Slovenskej sporiteľne majú možnosť poistiť si nehnuteľnosť priamo v obchodných miestach banky. Spolupracuje s poisťovňou Kooperativa a klient sporiteľne ho získa priamo v zmluve o úvere a spláca v jednej sume spolu so splátkou k úveru. Sú však aj prípady, keď už klient poistenie nehnuteľností má uzatvorené v inej poisťovni a dojedná si v banke len hypotéku. „Čoraz obľúbenejšie je aj poistenie úveru pre prípad straty zamestnania či dlhodobej práceneschopnosti,“ povedala riaditeľka odboru Bankopoistenia ČSOB Dana Škublová.

Poistenie úveru proti neschopnosti splácať je dobrovoľné, ale podľa Frimmera je výhodné ho mať najmä pri čerpaní dlhodobého úveru. Klient s ním získa pomoc so splácaním pri vzniku nepredvídateľných poistných udalostí. Poistenie k úveru ponúka Slovenská sporiteľňa ako spoločný produkt Poisťovne Slovenskej sporiteľne, Poisťovne Cardif Slovakia a poisťovne Kooperativa. Komplexným súborom poistenia sú riziká smrť, plná a trvalá invalidita, pracovná neschopnosť a strata zamestnania. ČSOB dokonca nedávno rozšírila poistné krytie aj na invaliditu pre chorobu, a nie len pre úraz. „To znamená, že ak klient zomrie alebo sa stane invalidom, poisťovňa zaňho zaplatí banke zostatok nesplateného úveru,“ dodala Dana Škublová.

debata chyba