Splátku hypotéky si možno znížiť na polovicu

Mladí ľudia, ktorí splácajú hypotéku, si môžu po narodení dieťaťa znížiť mesačnú splátku. Do troch mesiacov od jeho narodenia môžu požiadať o zníženie splátky až na polovicu.

07.10.2011 06:30
dieťa, rodina, materská, materské, rodičovský,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Znížiť si výšku splátky však môžu len tí rodičia, ktorí si zobrali štátom dotovanú hypotéku. Okrem zníženia splátky na polovicu počas dvoch rokov si môžu vybrať aj odklad splátok istiny. Ľudia, ktorí splácajú riadnu nezvýhodnenú hypotéku či iný úver, nárok na zníženie splátky po narodení dieťaťa nemajú.

Kto chce využiť zníženie splátky, by si to mal najskôr veľmi dobre premyslieť. To, že budú rodičia platiť počas dvoch rokov nižšiu splátku, neznamená, že aj v skutočnosti ušetria. Ak majú napríklad splácať 20 rokov úver vo výške 60–tisíc eur, pri úrokovej sadzbe päť percent budú mesačne platiť 396 eur. Ak sa im po dvoch rokoch splácania narodí dieťa a využijú odklad splátok istiny, budú každý mesiac platiť úrok vo výške 235 eur. Napriek tomu, že banke počas dvoch rokov celkovo zaplatia 5 632 eur, ich dlh sa nezníži ani o cent. V prípade, že by chceli splatiť úver v pôvodnom termíne, musí po dvoch rokoch výška ich splátky vzrásť na 426 eur. Napriek tomu by banke celkovo zaplatili o 1 888 eur viac, ako keby nevyužili zníženie splátky. Ak by manželia chceli, aby sa im mesačná splátka nezvýšila, museli by úver splácať dlhšie, čím by sa preplatenosť ešte zvýšila.

Hoci zníženie splátky sa mladým ľuďom nemusí vyplatiť, na štátom dotovanej hypotéke môžu ušetriť. V porovnaní so štandardnou hypotékou môžu získať o tri percentá nižší úrok. Ten budú platiť počas prvých piatich rokov. Po tomto období im úrok vzrastie na štandardnú úroveň. Ak si požičajú 40–tisíc eur na 30 rokov a mali by platiť 5–percentný úrok, vďaka štátnej dotácii budú platiť len dve percentá. To znamená, že počas prvých piatich rokov budú namiesto 214,73 eura mesačne platiť 147,85 eura. Za päť rokov tak celkovo na splátkach ušetria vyše 4–tisíc eur.

Nárok na štátom zvýhodnenú hypotéku majú mladí ľudia do 35 rokov, ktorých príjem neprekračuje 1,3–násobok priemernej hrubej mzdy. V prípade, že žiadajú o úver manželia, ich príjem sa posudzuje spoločne. To znamená, že spolu nemôžu zarobiť viac ako 2,6–násobok priemernej mzdy. Výška maximálneho príjmu sa každý štvrťrok prehodnocuje na základe priemernej mzdy za predminulý štvrťrok. Od októbra do decembra sa tak príjem žiadateľov posudzuje na základe priemerne mzdy za druhý štvrťrok. V súčasnosti tak jeden žiadateľ o dotovanú hypotéku nemôže zarábať v hrubom viac ako 1 015,30 eura. Príjem manželov by nemal prekročiť 2 030,60 eura.

Keďže tradične najvyššia priemerná mzda býva vďaka vianočným odmenám a trinástym platom v poslednom štvrťroku, najvyššia hranica pre získanie dotovanej hypotéky býva od apríla do júna. Tento rok mohli v tomto období získať zvýhodnený úver všetci, ktorí nezarábali viac ako 1 097,20 eura.

Výška platu je dôležitá len pri podávaní žiadosti o úver. Ak niekto získa dotovanú hypotéku a neskôr mu vzrastie plat, o štátne zvýhodnenie nepríde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba