Slovenské banky požičiavajú drahšie

Človek, ktorý si na Slovensku požičia 50–tisíc eur so splatnosťou 20 rokov a s viazanosťou úroku do jedného roka, bude mesačne platiť o 42 eur viac v porovnaní s priemernou splátkou v eurozóne. Priemerný úrok, za ktorý požičiavajú peniaze na bývanie slovenské banky, je totiž v porovnaní s eurozónou vyšší.

24.07.2011 09:43
peniaze, dom, stavba, stavebné, sporenie, hypotéka Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa údajov Európskej centrálnej banky ľudia v eurozóne si v máji tohto roku brali hypotéky s fixáciou sadzby do jedného roku s priemerným úrokom 3,22 percenta. Tento úrok bol tak nižší ako historicky najnižšie úroky, na ktoré v poslednom období lákali klientov slovenské banky. Tie rovnaké úvery dávali s priemerným úrokom 4,79 percenta. Pri ostatných viazanostiach sú rozdiely medzi úrokmi v eurozóne a na Slovensku nižšie.

Banky tvrdia, že požičiavajú drahšie preto, lebo priemerný slovenský klient je rizikovejší ako priemerný klient v eurozóne. Keďže Slovensko patrí k najchudobnejším krajinám eurozóny, priemerný plat na Slovensku je výrazne nižší ako priemerný plat v krajinách západnej Európy. Rozdiely vo výške hypoték však nie sú také výrazné ako rozdiely v platoch. Splátka hypotéky tak Slovákovi ukrojí z jeho mesačného príjmu výrazne vyššiu časť ako Nemcovi či Rakúšanovi.

Zároveň je na Slovensku aj vyššia nezamestnanosť, ako je priemer eurozóny. Ak dlžník stratí prácu, bude si novú hľadať ťažšie ako v iných krajinách. Slovenské banky tak podstupujú pri poskytovaní úverov vyššie riziko, pretože v prípade, že ich klient príde o prácu, hrozí, že nebude mať z čoho splácať úver. A toto vyššie riziko si kompenzujú vyššími úrokmi.

Obyvatelia Slovenska si tak pravdepodobne ešte niekoľko rokov budú požičiavať drahšie ako obyvatelia ostatných krajín eurozóny. Slovenské úroky by sa mali približovať úrokom v západnej Európe rovnakým tempom, ako sa tu bude znižovať nezamestnanosť a rásť priemerné platy.

K poklesu úrokov môže prispieť aj konkurencia medzi bankami. Zostrený konkurenčný boj v jarných mesiacoch napríklad zapríčinil, že úroky z hypoték na Slovensku sa držali blízko historických miním, zatiaľ čo priemerné úroky v eurozóne rástli. Kým v januári bol rozdiel medzi úrokmi v eurozóne a na Slovensku s fixáciou sadzby do jedného roku vo výške 1,8 percenta, v máji sa tento rozdiel znížil na 1,57 percenta. Priemerná sadzba v eurozóne za tento čas totiž vzrástla o 0,28 percenta a na Slovensku o 0,05 percenta. Slovenské banky si tak pravdepodobne zdražovanie úverov odložili na neskôr.

debata chyba