Čas lacných hypoték sa skončil

Banky v súčasnosti ponúkajú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokmi. Ten, kto si chce vziať hypotéku za čo najnižší úrok, by sa však mal poponáhľať. Banky začnú pravdepodobne už čoskoro úvery na bývanie zdražovať.

20.07.2011 09:45
Byt, predaj, reality, hypotéka Foto:
Úroky z hypoték za posledné dva roky klesali, pretože základná sadzba Európskej centrálnej banky bola na rekordnom minime.
debata

Úroky z hypoték za posledné dva roky klesali, pretože základná sadzba Európskej centrálnej banky bola na rekordnom minime. Centrálna banka požičiavala peniaze za nízky úrok, pretože chcela podporiť rast ekonomiky. Keďže sa však už európska ekonomika vrátila k rastu, začala v tomto roku pomaly úroky zvyšovať. Vyššími úrokmi chce zabrániť rastu inflácie. Naposledy zvýšila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percenta minulý týždeň. Banky si tak v súčasnosti môžu z Európskej centrálnej banky požičiavať peniaze s úrokom 1,5 percenta, čo je o pol percenta viac ako na začiatku roka.

„To sa premietlo aj do úrokových sadzieb na medzibankovom trhu, keď sa úroková krivka EURIBOR začala postupne posúvať smerom nahor,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Nárast medzibankových sadzieb znamená, že banky si navzájom požičiavajú peniaze drahšie.

„Klientske úrokové sadzby na hypotékach sa v zásade odvíjajú od vývoja sadzieb na finančných trhoch. Preto sme už v posledných mesiacoch mohli aj v úrokových sadzbách na hypotékach pozorovať mierny nárast priemernej úrokovej sadzby. Predpokladáme, že rast sadzieb by mal pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch,“ hovorí Koršňák. Nárast úrokov na medzibankovom trhu by však podľa neho čiastočne mohla tlmiť zostrená konkurencia na slovenskom hypotekárnom trhu.

Analytici očakávajú, že na jeseň Európska centrálna banka zvýši úroky minimálne o ďalších 0,25 percenta. Možné je však aj to, že úroky bude zvyšovať ešte dvakrát, čo by malo za následok, že základná úroková sadzba vzrastie v porovnaní so začiatkom tohto roka o jedno percento.

Nárast úrokov v prípade hypotekárnych úverov však nemusí byť až taký výrazný. Podľa porovnania Európskej centrálnej banky slovenské banky poskytujú úvery na bývanie výrazne drahšie, ako je priemer eurozóny. Banky tak môžu časť zvyšovania medzibankových sadzieb vziať na svoje plecia a namiesto toho, aby záťaž preniesli na klientov, môžu si znížiť svoju maržu.

Závisieť to bude najmä od konkurenčného boja o klientov. Ak bude niektorá z bánk držať úroky nízko v snahe získať čo najviac klientov, nebude si môcť ani konkurencia dovoliť výrazne zdražovať hypotéky. Banky naposledy zápasili o klientov na jar. Okrem toho, že viaceré z nich odpúšťali poplatok za poskytnutie úveru, chválili sa aj rekordne nízkymi úrokmi, za ktoré je možné úvery získať. Výsledkom bolo, že kým priemerné úroky v eurozóne počas prvých piatich mesiacov tohto roku rástli, na Slovensku sa stále držali na nízkych úrovniach.

Ako si zaistiť čo najnižší úrok

Bonitu žiadateľa najviac ovplyvňuje jeho pravidelný príjem. Ten však vie len málokto ovplyvniť. Keďže banky väčšinou posudzujú príjem za niekoľko posledných mesiacov, je dobré o úver požiadať v čase, keď je príjem vyšší, napríklad po vyplatení trinásteho platu či odmien.

Živnostníci by mali o úver žiadať vtedy, keď je ich zisk najvyšší. Ak plánujú kúpiť auto či majú iné výdavky, ktoré im výrazne znížia zisk, mali by o úver požiadať ešte predtým, ako sa to odrazí na ich daňovom priznaní.

Pred podaním žiadosti o úver nie je dobré meniť zamestnanie. Banky uprednostňujú uchádzačov, ktorí u súčasného zamestnávateľa už istý čas pracujú oproti tým, ktorí si práve našli novú prácu.

Bonitu žiadateľa znižujú všetky úvery, ktoré klient spláca. Okrem spotrebných úverov sem banka počíta aj povolené prečerpanie účtu či kreditnú kartu, a to aj v prípade, že klient z nej nečerpá peniaze. Preto je lepšie pred podaním žiadosti o úver zrušiť povolené prečerpanie i kreditku. Po získaní úveru možno znovu požiadať o kreditnú kartu aj povolené prečerpanie.

Bonitu možno zvýšiť, ak klient získa spolužiadateľa o úver. Banka posudzuje v takom prípade príjem oboch ľudí a spolu im požičia viac, ako by požičala každému samostatne. V prípade, že jeden z dlžníkov príde o prácu, bude tu druhý, ktorý môže svoj dlh splácať.

Banky lepšie hodnotia, ak o úver spolu žiadajú manželia v porovnaní s tým, keď má byť spoludlžníkom neznáma osoba.

Bonitu klienta znižujú všetky výdavky, ktoré klient vynakladá na zabezpečenie svojho bývania. Ak niekto býva v drahom podnájme, odrazí sa to na jeho hodnotení. Rovnako bonitu znižuje aj platenie vysokého poistenia.

Znížiť úrok možno uzatvorením životného poistenia, ktoré bude vinkulované v prospech banky.

Banky zvýhodňujú mladých ľudí. Ak o úver žiada niekto, kto má viac ako 35 rokov, získa zvyčajne horšie hodnotenie ako mladší klienti.

Klient by v žiadnom prípade nemal zatajovať žiadne výdavky, ako sú splátky iných úverov a pod. Banky si totiž tieto informácie môžu overiť v registri dlžníkov a ak zistia, že im klient klamal, úver môžu zamietnuť.

ZDROJ: NÁVRH NOVELY ZÁKONA O BANKÁCH

debata chyba