Až tretina ľudí nevládze splácať bývanie na úver

Rastúce náklady na bývanie spôsobujú ľuďom ťažkosti splácať načas účty energetikom či bankám. Problém s tým má podľa európskeho štatistického úradu Eurostat až tretina z tých ľudí, ktorí bývajú na hypotéku. Tento stav je na Slovensku najhorší v celej Európskej únii. Slováci doplácajú na to, že majú najdrahšie hypotéky, jedny z najvyšších cien energií a k vyšším patria aj ceny bytov. Problémy sa môžu ešte prehĺbiť, keďže ľudí čaká v júli zdraženie plynu a hore idú aj úroky pri hypotékach.

30.06.2011 12:01
hypotéka, peňaženka, bývanie, úver, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým v EÚ má z desiatich ľudí s hypotékou problém platiť náklady na bývanie len jeden, na Slovensku sú to traja. ,,To znamená, že pre každého tretieho Slováka, ktorý žije v domácnosti s hypotékou na krku, je bývanie záťažou," pripúšťa analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Týka sa to niekoľko desaťtisíc ľudí. Spomedzi všetkých Slovákov má byt s hypotékou sedem percent ľudí.

Podľa Eurostatu nastane problém vtedy, ak výdavky na bývanie presiahnu 40 percent príjmu domácnosti. Pri splácaní úveru na bývanie sa záťažová hranica prekročí ľahko. ,,Mesačné výdavky na bývanie a energie sú priemerne 172 eur, keď pripočítame minimálnu splátku hypotéky 216 eur, tak sme hranicu takmer prekročili," vysvetľuje Sadovská. Vychádza pritom z priemerného mesačného príjmu rodiny na úrovni 971 eur.

Za problémom nesplácania sa skrýva niekoľko faktorov. Podľa Juraja Karpiša z inštitútu INESS sú dôvodom nízke slovenské platy, vysoké ceny nehnuteľností a v neposlednom rade drahé hypotekárne úvery. ,,K tomuto stavu prispieva aj preferencia Slovákov bývať v byte zaťaženom hypotékou radšej ako v prenájme," poznamenal Karpiš.

Zvýšený záujem o takéto bývanie potvrdila aj sociologička. ,,Momentálne je veľký trend brať si hypotéku a takto si riešiť bytovú otázku. Neustále chceme uspokojiť pocit vlastníctva a často si berieme väčšie sústo, ako dokážeme uniesť," myslí si Sylvia Porubänová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny. To, že máme najdrahšie hypotéky v rámci európskych krajín, dokazujú aj údaje Európskej centrálnej banky. Kým na Slovensku je úroková sadzba pri hypotekárnych úveroch s fixáciou piatich rokov na úrovni 5,41 percenta, vo Fínsku, v Luxembursku či Portugalsku je to niečo vyše 2,2 percenta. Pozíciu Slovenska nezlepšili ani znížené úrokové sadzby z posledných mesiacov. Tie sa navyše už aktuálne postupne opäť dvíhajú.

Podľa prieskumu Pravdy bola jedna z bánk vlani ochotná požičať 64-tisíc eur na kúpu bytu za 4,25-percentný úrok a ten päť rokov nemeniť, teraz ponúka rovnakému záujemcovi úrok 5,25 percenta. Pôvodne by mesačná splátka danej hypotéky vyšla na 318 eur, teraz by dlžník platil o 35 eur viac.

Vysoké sadzby úverov podľa analytikov neraz stoja za neschopnosťou splácať hypotéku. Banky do mája tohto roka podľa údajov Národnej banky Slovenska požičali na hypotékach a iných úveroch na bývanie spolu vyše deväť miliárd eur. Z toho približne tri percentá, teda 260 miliónov eur, predstavujú zlyhané úvery. Hypotéku často nemôžu domácnosti platiť pre stále sa zvyšujúce ceny nájomného, energií, dopravy či potravín. Hlbšie do peňaženky majú ľudia aj pri nákupe oblečenia a obuvi.

Čiastočný pokles cien v porovnaní s minulým rokom zaznamenal nedávno trh s realitami. Podľa analýzy Tatra banky poklesla medziročne hodnota realít o dva a pol percenta a priemerná cena štvorcového metra o štyri eurá. Ceny bytov sú však oproti príjmom stále vysoké. ,,Najhoršia dostupnosť bývania je v Bratislavskom kraji, vyplýva to z ceny realít," píše sa v prieskume Tatra banky.

Kým náklady na bývanie a hypotéky dražejú, ľudia na druhej strane budú podľa ministerstva financií mať viac pracovných príležitostí. Zamestnanosť má tento rok vzrásť o 33-tisíc osôb a počet ľudí bez práce sa má znížiť. ,,Vývoj nezamestnanosti má zvyčajne omnoho silnejší dopad na splácanie, respektíve nesplácanie hypoték. Pokles nezamestnanosti indikuje, že by neplatičov malo ubúdať," myslí si analytik ING Bank Eduard Hagara.

Okrem ľudí, ktorí majú byt na hypotéku, majú ťažkosti so splácaním nákladov spojených s bývaním aj tí Slováci, ktorí žijú vo vlastnom. Deväť percent z nich podľa údajov Eurostatu z apríla prekračuje záťažovú hranicu. Tento problém sa ukázal v sledovanom období, ktorým bol rok 2009. Podľa Sadovskej však pretrváva aj v súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba