Peniaze na zateplenie možno získať bezúročne

Najvýhodnejší úver na rekonštrukciu možno získať zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Klienti pri ňom nepreplatia ani cent. Vďaka vládnemu programu zatepľovania sú totiž tieto úvery bezúročné.

10.06.2011 09:59
Reality, stavba, zateplenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Peniaze sú určené len na zatepľovanie rodinných a bytových domov. Nemožno ich teda použiť na renováciu bytu či prestavbu. Kto chce zatepľovať s pomocou peňazí od štátu, nemusí mať vôbec nasporené vlastné peniaze. Štátny fond dáva úvery až do výšky sto percent z celkových nákladov. Na jeden štvorcový meter zateplenej plochy pritom možno získať maximálne 50 eur pri rodinných domoch a 80 eur pri bytových domoch.

Fond však nepožičia všetkým záujemcom. Kto chce získať úver, mal by podať žiadosť hneď na začiatku roka. Štátny fond má stanovené, koľko peňazí takto môže požičať. Tento rok vláda na tento účel vyčlenila 10 miliónov eur. Ku koncu mája však žiadosti o úvery dosahovali už výšku 13,8 milióna eur.

Vďaka bezúročnému úveru môžu žiadatelia v porovnaní s pôžičkou od banky výrazne ušetriť. Napríklad pri úvere 15–tisíc eur bude dlžník fondu počas 15 rokov každý mesiac platiť splátku vo výške 83,33 eura. V prípade, že by si rovnakú sumu požičal z banky s 5–percentným úrokom, jeho mesačná splátka by bola 118,62 eura. Mesačne by tak za úver platil o 35,29 eura viac a za celých 15 rokov by v banke zaplatil o 6 352 eur viac, ako keby si požičal z fondu bývania. Ešte vyšší rozdiel by bol, ak by si niekto namiesto hypotéky vzal bezúčelový spotrebný úver, kde sa priemerné úroky pohybujú nad 14 percentami.

Žiadať o úver na zateplenie možno pre rodinné domy, ktoré boli skolaudované najneskôr v roku 1988. Novšie domy nemôžu zvýhodnený úver získať. Ďalšou podmienkou je, že po zateplení klesnú náklady na vykurovanie minimálne o 20 percent. Zníženie nákladov na vykurovanie je potrebné preukázať tepelno–technickým posudkom, ktorý musí vypracovať odborník.

Splatnosť úveru môže byť aj kratšia ako 15 rokov. Úver pritom možno splácať najviac do veku 65 rokov. To znamená, že ak o pôžičku požiada 55–ročný človek, môže ju splácať maximálne desať rokov. Úvery na zateplenie sa netýkajú len izolácie stien. Možno z nich aj vymeniť okná či zatepliť strechu. Peniaze však nemožno použiť na výmenu strešnej krytiny.

Ľudia, ktorí majú záujem o úver zo štátneho fondu, nemôžu poslať žiadosť priamo fondu. Žiadosti prijímajú mestské úrady v okresných mestách. Poverený pracovník mestského úradu potom posúdi všetky priložené dokumenty a následne žiadosť posunie fondu. Peniaze následne získavajú žiadatelia podľa poradia, v ktorom podali žiadosti. To znamená, že ak je peňazí málo, väčšiu šancu majú ľudia, ktorí žiadosť podali skôr.

Každý úver na zateplenie musí byť zabezpečený záložným právom k nehnuteľnosti. Nemusí ísť pritom o nehnuteľnosť, ktorá je zatepľovaná. Úver možno získať aj v prípade, že je daná nehnuteľnosť už založená v prospech banky. V takom prípade však hodnota nehnuteľnosti musí byť minimálne 1,3–násobne vyššia, ako je výška hypotéky a zároveň banka musí súhlasiť s tým, že daný byt alebo dom bude založený aj v prospech fondu, pričom fond bude na prvom mieste.

debata chyba