Ľudia zdvojnásobili pôžičky na prerábanie bytov

Slováci začali tento rok po vlaňajšej kríze vo veľkom rekonštruovať domy a byty. Dokazujú to sumy poskytnutých úverov za prvý polrok tohto roka zo stavebných sporiteľní.

19.07.2010 06:40
podlaha, remeselník, stavba, rekonštrukcia Foto:
Za zvýšeným záujmom ľudí o úvery na rekonštrukciu stoja aj priaznivé ceny stavebných materiálov.
debata

Najväčšia Prvá stavebná sporiteľňa požičala ľuďom raz toľko peňazí na bývanie v porovnaní s prvým polrokom minulého roka. Celkový objem všetkých požičaných peňazí pri stavebných úveroch a medziúveroch dokonca už prekonal predkrízový prvý polrok 2008.

Podľa odborníkov je to dôsledok zvýhodnených podmienok pri úveroch v sporiteľniach, ako aj skutočnosti, že ceny stavebných materiálov sú výrazne nižšie ako pred krízou. „Zvýšili sme napríklad možnosť získania úveru až do 90 percent z ceny nehnuteľnosti. Tiež sme sa snažili prilákať nových ľudí nízkym 1,99-percentným úročením,“ povedal Robert Juriš z Prvej stavebnej sporiteľne.

Takéto nízke úročenie ponúka sporiteľňa v akcii do konca júla a podobnú výhodu ponúkajú aj ostatné sporiteľne. Po uplynutí zvýhodneného obdobia však narastú úroky ľuďom približne na šesť percent. Jeden človek si v priemere od Prvej stavebnej sporiteľne na rekonštrukciu bývania požičal 17.228 eur.

Poskytnuté stavebné úvery v prvom polroku 2010
inštitúcia výška úverov zmena oproti roku 2009
Prvá stavebná sporiteľňa 229 mil. € +116,5 %
Wüstenrot stavebná sporiteľňa 18,6 mil. € –20,4 %
ČSOB Stavebná sporiteľňa 15,8 mil. € +18 %
ZDROJ: sporiteľne, SITA

Novým dlžníkom je aj Jozef Macho z Bratislavy. „Pre úver zo sporiteľne som sa rozhodol pre potrebu rekonštrukcie môjho dvojizbového bytu,“ hovorí Macho. Za požičaných desaťtisíc eur plánuje prerobiť kúpeľňu, toaletu a dať nové radiátory. „Keďže si všetko robím sám cez dovolenku, verím, že mi táto suma bude stačiť. Vynovený byt potom buď predám, alebo začnem prenajímať,“ dodal.

Trhová dvojka Wüstenrot stavebná sporiteľňa na rozdiel od lídra trhu zaznamenala ako jediná pokles pôžičiek na bývanie, a to o 20,4 percenta. Stalo sa tak aj napriek tomu, že zvýhodnené 1,99-percentné úročenie ponúka celých 12 mesiacov, kým PSS len do konca septembra. Podľa hovorkyne Wüstenrotu Daniely Vlčkovej sa klienti sporiteľne zameriavajú viac na sporenie ako zadlžovanie. „V prípade vkladov na nové sporiace zmluvy sme zaznamenali nárast takmer o 41 percent na sumu 10,29 milióna eur,“ povedala.

Trhová trojka ČSOB stavebná sporiteľňa tiež zaznamenala rast úverov na bývanie v prvom polroku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o 18 percent.

Podľa stavebných sporiteľní využívajú ľudia úvery a medziúvery prevažne na rekonštrukciu bývania. „Počas osemnástich rokov existencie Prvej stavebnej sporiteľne využilo približne 57 percent ľudí poskytnuté peniaze na rekonštrukciu svojho bývania,“ povedal Juriš. Pritom len necelých 28 percent ľudí si za požičané peniaze kúpilo nové bývanie. V prípade úverov a medziúverov je toto číslo ešte vyššie, keďže priemerná požičaná suma 17.228 eur ľuďom na nové bývanie nestačí.

Za zvýšeným záujmom ľudí stoja aj priaznivé ceny stavebných materiálov. „Tie sa momentálne pohybujú niekde na úrovni z roku 2006,“ povedal Igor Lukáč zo Združenia obchodníkov so stavebninami. Združenie od začiatku roka zaznamenalo zvýšený záujem o stavebné materiály. „Stále to však nie je ako v rokoch 2007 a 2008, teda pred začiatkom svetovej finančnej krízy,“ doplnil Lukáč.

debata chyba