Dotované hypotéky pre mladých budú možno dostupnejšie

Budúca vládna koalícia by chcela rozšíriť nárok na získanie štátnej bonifikácie hypoték pre mladých. Je to jeden z bodov programových téz.

25.06.2010 14:25
domček, ruky, hypotéka, dom Foto:
Nová vláda plánuje pri poskytovaní dotovaných hypoték mierne úpravy.
debata

Už pred pár rokmi strana SDKÚ navrhla v podmienkach zvýšiť hranicu zárobku a taktiež chcela upraviť kritériá v prípade posudzovania manželov. „Ak bude pretrvávať záujem zo strany klientov, banky sú pripravené pokračovať v programe,“ uviedol Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie. Zároveň však doplnil, že v prípade tejto pomoci je potrebné mať na zreteli, že rozsah bonifikácie by nemal negatívne ovplyvňovať schopnosť klienta uhrádzať svoje záväzky v budúcnosti, teda aj po ukončení programu.

Strana SDKÚ navrhla rozšíriť okruh žiadateľov v závislosti od posudzovania ich príjmu tak, aby sa zvýšila hranica zárobku každého z manželov zo súčasného 1,3-násobku priemernej mzdy na 1,5-násobok a aby sa príjmy manželov posudzovali spoločne. Znamenalo by to, že spoločný príjem oboch manželov by nesmel počas trvania poberania štátneho príspevku pre mladých presiahnuť 3-násobok priemernej mzdy bez ohľadu na to, koľko zarábajú manželia jednotlivo. Nárok na zvýhodnené hypotéky by mali získať aj žiadatelia z takých manželstiev, v ktorých aspoň jeden z partnerov má do 35 rokov. V súčasnosti musia podmienky veku a príjmu spĺňať obaja manželia.

Podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa asi máloktorú mladú rodinu presvedčí o podstúpení tak objemného a dlhodobého finančného záväzku mierne štátne zvýhodnenie, ak nebude môcť byť dostatočne optimistická voči budúcemu vývoju hospodárstva a zamestnanosti. V súčasnosti je podľa neho dôležitejšie dodržanie plánu konsolidácie verejných financií a zníženie deficitu. „V čase, keď je prvoradou prioritou zníženie deficitu verejných financií, nie sú šťastne načasované návrhy zvyšujúce výdavky,“ povedal Vaňo.

Okrem toho netreba podľa Vaňa zabúdať ani na to, že je sporné, či je vôbec žiaduce, aby vláda v prostredí pokračujúcej neistoty na trhu práce deformovala rozhodovanie rodín o podstúpení tak objemného finančného záväzku, akým je hypotéka, ponukami zvýhodnení a zliav, najmä ak sú napríklad ohraničené dosiahnutím konkrétneho veku. „Nebolo by šťastné, ak by takéto opatrenie motivovalo k podstúpeniu tak veľkého finančného záväzku rodiny, ktoré by svoju finančnú situáciu a jej vyhliadky precenili aj pod dojmom štátom ponúkaných zvýhodnení,“ dodal Vaňo.

Ak dôjde k rozumnému nastaveniu štátnej bonifikácie hypoték pre mladých a zároveň sa vláde podarí zefektívniť výdavky verejnej sféry spolu s rozbehnutím stabilnejšieho rastu, môže podľa analytika UniCredit Bank Dávida Dereníka byť takéto opatrenie jedným z nástrojov podpory ekonomiky. „Zlacnenie hypoték u mladých motivuje k pracovnej aktivite a podporuje stavebníctvo,“ skonštatoval Dereník.

Percentuálna výška štátneho príspevku pre mladých sa určuje zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Pre rok 2010 sú to 2 % od štátu, pričom banka zníži úrokovú sadzbu o 1 %. Výška schváleného príspevku od štátu nie je garantovaná a určuje sa pre každý rok zákonom. Štátny príspevok pre mladých sa poskytuje na hypotekárne úvery po dobu piatich rokov. Zvýhodnené úvery banky začali poskytovať od roku 2007.

debata chyba